În sâmbăta premergătoare celei de-a patra duminici al Postului Mare, în după-amiaza zilei de 9 martie membrii grupului de pelerinaj „Szépszeretet” s-au întâlnit la Mailat pentru a participa la ziua spirituală tradițională și pentru a se pregăti împreună pentru Solemnitatea Învierii Domnului. Motto-ul programului spiritual a fost preluat din Evanghelia celei de-a patra duminici din Postul Mare: „Într-adevăr, [atât de mult] a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său”.

Cei aproape o sută cincizeci de participanți au sosit din mai multe parohii și mai multe localități: Zimand Cuz, Zimandu Nou, Iratoșu, Dorobanți, Dumbrăvița, Arad și Timișoara.  De asemenea, preoții au sosit din mai multe localități: Pr. József Heinrich, paroh de Otelec, Pr. Zoltán György, paroh de Arad-Gai, P. Róbert Blénesi OFMConv paroh de Arad-Centru, Pr. Zsolt Szilvágyi vicar pastoral, paroh de Timișoara-Iosefin, Pr. Csaba Váncsa, capelan de Timișoara-Fabric și Pr. Csaba Miklós, paroh de Mailat, care i-a întâmpinat cu multă dragoste și bucurie pe pelerini. Toți participanții au avut un scop comun: nu doar să se întâlnească între ei la această întâlnire, ci și să se întâlnească cu Isus Cristos în meditațiile, în devoțiunea Calea Sf. Cruci și în Sfânta Liturghie, ca să se încarce spiritual și să fie de folos celorlalți oameni.

Primul moment spiritual al după-amiezii a fost devoțiunea Calea Sf. Cruci, condusă de părintele József Heinrich. A urmat Sfânta Liturghie, care a fost celebrată de Pr. Zsolt Szilvágyi vicar pastoral și au concelebrat toți preoții prezenți. În meditația sa legată de motto-ul întâlnirii, Pr. Csaba Miklós, paroh de Mailat, a comparat întâlnirea dintre Nicodim și Isus cu întâlnirea noastră personală cu Isus: – „Într-adevăr, [atât de mult] a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică” (Ioan 3, 16). Uneori, când avem întrebări, căutăm momente de liniște în care să ne întâlnim cu Domnul. Căutăm răspunsurile în întâlnirea noastră cu Isus. La fel ca și Nicodim, astăzi am venit să ne întâlnim cu Isus: pe cruce – în suferință, în Sfânta Liturghie – în jertfa fără sânge în care Isus se dăruiește pe sine, și în Adorația Euharistică, comparând indiferența noastră cu iubirea necondiționată a lui Isus.

Părintele a subliniat, de asemenea, rolul important pe care membrii grupului îl au în comunitatea lor parohială, în Dieceză, deoarece ei sunt motorul comunității lor. „Îmaginați-vă că Isus vă transformă și pe voi, vă construiește ca pe o hidrocentrală dătătoare de lumină. Ce putere sunteți voi, noi, noi toți… Noi aici, toți împreună, suntem surse spirituale de viață, hidrocentrale spirituale. Auzim adesea despre programele pentru familii sau pentru tineri, sunt multe noutăți pe site-ul diecezan, ceea ce este un lucru bun. Dar noi suntem infrastructura, drumul asfaltat pe care se „deplasează” Duhul Sfânt în dieceza noastră. V-ați gândit vreodată cât de importanți sunteți voi, frații mei pelerini, pentru bunăstarea diecezei noastre, că sunteți o sursă de energie acolo unde trăiți, o imagine vie a lui Isus acolo unde trăiți, pentru cei pe care îi întâlniți.”

După-amiaza s-a încheiat cu Adorația Euharistică, condusă de părintele Zoltán György și părintele Csaba Miklós împreună cu ministranții din Mailat. La sfârșitul serii, toți participanții au participat la o cină comună, unde s-au bucurat cu toții de întâlnirea cu ceilalți.

Membrii grupului de pelerinaj „Szépszeretet” sunt recunoscători bunului Dumnezeu pentru încărcarea spirituală pe care au putut să o împărtășească în această frumoasă după-amiază, le sunt recunoscători preoților care și-au făcut timp să participe la programul grupului de pelerinaj, comunității din Mailat pentru ospitalitatea lor plină de dragoste și organizatorilor pentru munca lor depusă. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe toți!

Grupul de pelerinaj „Szépszeretet”
poze: Molnár Roland