Mereu un slujitor credincios al Domnului său timp de 60 de ani

De Karin Geyer
(Drepturi de autor pentru text și fotografii: Steigerwald-Kurier, nr. 1491, Jg. 30, 16.06.2022)
Consilierul spiritual arhiepiscopal pensionar Franz Stemper, care este și cetățean de onoare al orașului Lisberg, și-a sărbătorit Jubileul de Diamant în cadrul unei ceremonii impresionante și demne. Cu modestie, așa cum a fost toată viața sa, sărbătoarea jubiliară urma să aibă loc, de asemenea, fără alte formalități și fără vre-o Laudatio, în cadrul unei sf. Liturghii. A fost prezentă o mulțime ilustră de invitați, deși a fost dorința jubiliarului să nu se facă un elogiu personal.

O viață marcată de o credință profundă
Și-a sărbătorit Jubileul de Diamant ca preot „după inima lui Isus“, dintre care 30 de ani ca preot paroh al parohiei locale din Lisberg. Când cineva a fost în slujba preoțească timp de 60 de ani, retrospectiva este, în mod natural, la fel de extinsă. Pr. Stemper a fost hirotonit preot la 31 mai 1962, la Alba Iulia (România). La vârsta de 22 de ani a venit la Timișoara (România), în parohia Fabric, în calitate de capelan. Tot aici a luat naștere și prietenia sa cu muzicologul dr. Franz Metz, care era activ în acea perioadă ca tânăr organist, și care a făcut orga Lisberg să sune în mod festiv, cu totul special, pentru această sărbătoare. El a fost susținut la vioară de Cordula Walcher.

Predecesorul său a lăsat urme mari.
Franz Stemper a venit în Germania în 1984, iar în toamna anului 1985 a preluat postul vacant de paroh în Lisberg. Deoarece predecesorul său, parohul Karl-Heinz Weißer, a lăsat urme mari – în adevăratul sens al cuvântului -, începuturile în Lisberg au fost cu siguranță „dificile și dificile” pentru el. Dar cu umor și caritate totul este mai ușor, motiv pentru care și-a pus serviciul aniversar sub motto-ul „Mulțumesc”. El a mulțumit părinților săi, numeroșilor săi tovarăși, președinților consiliului parohial și tuturor celor care s-au implicat în slujirea bisericii în orice fel – fie că au făcut parte din asociația de femei, clubul de seniori, grădinița, consiliul bisericii, ca lector sau ajutor de Împărtășanie. Din partea comunității locale, a mulțumit în special fostului primar Peter Deusel, care în cei 24 de ani de mandat a cultivat întotdeauna o cooperare respectuoasă.

Cetățenie de onoare
În retrospective sa Pr. Stemper a vorbit despre numeroasele proiecte de construcție, dintre care unele fuseseră deja inițiate de predecesorul său, a relatat în mod amuzant despre numeroasele renovări și despre numeroasele proiecte care trebuiau asumate – și în parohia catolică din Walsdorf. „Lăcașul de cult este cea mai importantă locuință a preotului-paroh” – și astfel toate defectele din jurul bisericii nu treceau neobservate și, de obicei, erau remediate rapid. În cei 30 de ani de activitate, a fost numit în cele din urmă „cetățean de onoare al comunei Lisberg” de către comunitatea politică/ primăria comunei Lisberg”.

„Dona nobis pacem”
Liturghia de aniversare a fost celebrată de părintele Stemper, cu asistența părintelui diacon Josef Geißinger, alături fiind Achim Zier (asistent pastoral). De asemenea a fost prezent părintele Ivett Petzold-Fekete (pastor reformat din Nürnberg, responsabil cu pastorația în limba maghiară, și părintele Stefan Danko, Amberg). Comunitatea a fost la fel de diversă și poliglotă ca și păstorii prezenți. Au participat vizitatori din Nürnberg, Wiesbaden, Amberg sau München – și, bineînțeles, o parte din familia sa românească. Dorința de pace a fost subliniată în mod impresionant de un duet în canon: „Dona nobis pacem”. În memoria preotului deja decedat, Ștefan Kristàly, care a brodat imaginea de pe altarul Sfântului Petru din Petruskirche din Walsdorf, a dedicat și Pr. Stemper broșura sa comemorativă, la fel ca în episodul biblic cu întrebarea adresată de Isus sfântului Petru: „Dar voi, cine spuneți că sunt eu? Simon Petru i-a răspuns: „Tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu” (Mc 16,15-16). Cum părintele Stemper iubește dintotdeauna veselia, spiritul și cântecul, Liturghia s-a încheiat cu cântecul interpretat de el însuși, la vioară: „Glory, glory, Halleluja” în aplauzele tuturor credincioșilor.