Comunitatea de interes social din Münster susține un proiect în vestul României

De: Raluca Nelepcu

Sâmbătă, 31 august 2024

Părintele-paroh romano-catolic Josef Hollschwandtner a binecuvântat noul sediu al cantinei pentru săraci Caritas din Nădrag. Fotografii: Fritz Heudtlaß
Directorul general al Caritas, Herbert Grün, și inițiatorul Comunității de interes social „Ajutor pentru Nădrag”, Bernhard Balsliemke, aruncă o privire la noul sediu al cantinei.
Cantina socială din Nădrag, județul Timiș, un important proiect social al Caritas Timișoara, s-a mutat într-o clădire nouă. Mutarea, care a avut loc încă de la sfârșitul toamnei 2023, a fost sărbătorită în urmă cu aproximativ o săptămână, când doi reprezentanți ai comunității de interes social „Hilfe für Nadrag“ din Münster, Germania, principalul finanțator al proiectului, s-au deplasat în Banatul Montan. În prezența inițiatorului Bernhard Balsliemke și a lui Fritz Heudtlaß, doi prieteni care sprijină de ani de zile Centrul Social Caritas din Nădrag, precum și a directorului general al Caritas al Diecezei de Timișoara, Herbert Grün, noua cantină pentru săraci a fost binecuvântată de preotul-paroh romano-catolic local Josef Hollschwandtner. În jur de 15 bărbați și femei, persoane în vârstă care primesc alimente de la cantina Caritas, au fost de asemenea prezenți. La o cafea și o prăjitură, persoanele în vârstă au putut să stea de vorbă împreună – o ocazie pe care o au destul de rar.

Părintele-paroh romano-catolic Josef Hollschwandtner a binecuvântat noul sediu al cantinei pentru săraci Caritas din Nădrag. Fotografii: Fritz Heudtlaß

Localitatea montană Nădrag, situată într-un peisaj pitoresc, oferă puține perspective tinerilor. După închiderea topitoriei „Ciocanul“, cândva cel mai important angajator din sat, situația economică locală s-a deteriorat considerabil. Mulți tineri au părăsit așezarea în căutarea unui loc de muncă, fie la oraș, fie în străinătate, ceea ce a dus la depopularea treptată a satului de munte dominat cândva de germani. Astăzi, Nădragul este o comunitate mult mai mică. Populația s-a micșorat considerabil și este formată în principal din persoane în vârstă. Mai puțin de 3000 de persoane locuiesc în prezent în Nădrag, dintre care doar un număr mic sunt de origine germană, romano-catolici. În ciuda provocărilor economice, municipalitatea și-a păstrat atmosfera tradițională și liniștită, chiar dacă potențialul turistic al zonei este încă subestimat. Există o singură pizzerie în satul idilic, care oferă puține opțiuni de cazare, dar și un parc de aventură excelent, care este foarte puțin promovat. Majoritatea locuitorilor din Nădrag fac parte din generația în vârstă. De 21 de ani, cei nevoiași beneficiază de sprijinul cantinei pentru bătrâni Caritas, care oferă zilnic o masă caldă pentru 65 de persoane în etate.
Inițiativa de a înființa o cantină pentru vârstnici a venit din partea Comunității de interes social „Ajutor pentru Nădrag“ din Münster, condus de Bernhard Balsliemke. La sfârșitul anilor ’90, Bernhard Balsliemke a vizitat vestul României și a recunoscut nevoia urgentă de ajutor pe teren. Prin intermediul preotului romano-catolic local Josef Hollschwandtner, care întâmplător și-a sărbătorit anul trecut jubileul de aur ca preot (50 de ani de Preoție), Bernhard Balsliemke a venit la Nădrag și în 2001 pentru a distribui pachete cu alimente celor mai nevoiași. Germanul a fost foarte afectat de situația dificilă de pe teren și a dorit să se implice mai mult. Doi ani mai târziu, în 2003, cu sprijinul Asociației Caritas a Diecezei Romano-Catolice de Timișoara și al administrației locale din Nădrag, a fost deschisă cantina socială pentru 15 persoane în vârstă, la acea vreme. Până anul trecut, centrul social a fost găzduit într-o clădire care a servit anterior drept creșă. Tot acolo a fost amenajată și o cantină pentru copii. Cu toate acestea, deoarece consiliul local a dorit să găzduiască un alt proiect social în fosta creșă, cantina socială a trebuit să se mute în centrul comunitar – unde a fost primăria.
Mutarea este întotdeauna incomodă, dar bucătăria pentru bătrâni este o idee de admirat. Proiectul social este gestionat la fața locului de bucătarul-șef Timeea Bujor. Un total de doi bucătari și doi angajați temporari se asigură că cei 65 de beneficiari ai proiectului primesc un prânz cald de luni până vineri. Din când în când, vârstnicii primesc și conserve sau alte produse alimentare, mai ales cele cu termen de valabilitate mai lung. Marius Huțanu din Nădrag, a cărui familie este implicată în proiectul social încă de la început, livrează alimentele la domiciliul unora dintre beneficiari, în timp ce ceilalți își ridică singuri mâncarea de la cantină.

Directorul general al Caritas, Herbert Grün, și inițiatorul Comunității de interes social „Ajutor pentru Nădrag”, Bernhard Balsliemke, aruncă o privire la noul sediu al cantinei

375, 400, 407, 719: acestea sunt pensiile lunare pe care unii dintre vârstnicii care primesc mâncare de la cantina Caritas le primesc de la statul român. Un lucru este cert: cu acești bani nu este posibil să duci o viață decentă, cu atât mai puțin când ești bătrân și bolnav. Fără alimentele pe care Caritas le oferă gratuit, acești oameni nu ar putea supraviețui. În unele cazuri, situația este deosebit de tragică: trei dintre persoanele în vârstă nu au niciun venit lunar. Adevărul este că unii dintre acești oameni nu ar supraviețui fără alimentele pe care le primesc de acolo. Majoritatea beneficiarilor de pe lista Caritas au în jur de 70 de ani, dar există și persoane mai în vârstă, de 79, 81 sau, de exemplu, 85 de ani. Cel mai în vârstă senior are 89 de ani, ne explică directorul general al Caritas, Herbert Grün. Cei mai mulți dintre acești oameni trăiesc singuri – așa că este important ca cineva să treacă pe la ei o dată pe zi, așa cum face Marius Huțanu.
Pentru satul Nădrag din vestul României este foarte importantă o instituție socială precum cantina socială Caritas pentru persoanele în vârstă. Acest lucru a fost recunoscut și de cele aproximativ 200 de companii și persoane private din Germania care susțin grupul de interese „Ajutor pentru Nădrag“. Bernhard Balsliemke militează în continuare pentru ca Cantina Socială să poată exista în continuare. Instituția înseamnă mai mult pentru bătrâni decât o masă caldă pe zi. De asemenea, le oferă oamenilor nevoiași din Nădrag sentimentul că nu sunt lăsați singuri în momentele lor de restriște.

Foto pagina principală: www.facebook.com