În data de 2 august, Asociația Caritativă „Sfântul Vincențiu de Paul” Reșița și-a sărbătorit jubileul de 30 de ani de existență. Asociația a luat ființă la 2 august 1992, cu prilejul vizitei unei delegații din Austria, din fostul Decanat „Graz – în dreapta râului Mur“, sub conducerea familiei Kaindlbauer, de sărbătoarea hramului bisericii romano-catolice „Maria Zăpezii“ din Reșița. Era în după-amiaza zilei aceleia, atunci când a avut loc o întâlnire de fondare al asociației în biroul parohial. Despre ce înseamnă a fi vincențian, obiectivele și munca acestora a vorbit dr. Alois Fauland, atunci președinte al vincențienilor laici din Stiria (Steiermark). De atunci funcționează această asociație neîntrerupt pe meleagurile reșițene.
În cadrul asociației se înființa, în 10 mai 2000, Centrul Social „Frédéric Ozanam“ situat în orașul vechi, un moment important în activitatea acesteia.
Momentul jubiliar de anul acesta a debutat în după-amiaza zilei de 4 august 2022 la Centrul German „Alexander Tietz“ din Reșița, printr-o întâlnire de suflet a membrilor și oaspeților acestora. La aceasta au participat păr. paroh Veniamin Pălie și dr. Victoria Roșoagă, președinta Asociației Medicilor Catolici Reșița. De asemenea a fost organizată aici cu acest prilej și o expoziție de filatelie cu tematica sfântul Vincențiu de Paul și fericitul Frédéric Ozanam. Apoi, la Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“, s-a celebrat de către părintele Veniamin Pălie, începând cu ora 19.00, o Sfântă Liturghie de mulțumire pentru cei 30 de ani de activitate.
Cu prilejul jubileului a fost editat un plic filatelic omagial, obliterat cu o ștampilă aferentă aniversării zilei, realizate ambele de către Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița.

Erwin Josef Țigla

* * *

Vincenţienii reșițeni împlinesc 30 ani

„Cine călătorește are ce povesti” – eu vă propun o călătorie în timp, pentru că avem ce ne aminti:
În vara anului 1992, o mână de oameni inimoși au pornit pe drumul deschis de Sfântul Vincenţiu de Paul, călăuziți de dorința de a-și ajuta semenii aflați în dificultate. Impulsul a venit din partea unui grup de vincenţieni din Graz (Stiria / Steiermark – Austria), din care făceau parte, atunci, familia Keindlbauer din partea decanatului romano-catolic „Graz – Rechtes Murufer” precum și dr. Alois Fauland, președintele vincenţienilor din Stiria, astfel luând ființă Asociația Caritativă „Sfântul Vincenţiu de Paul” Reșița – Graz, în data de 2 august 1992. Asociația a avut ca țel să ajute familii dezavantajate și marginalizate social, indiferent de etnie sau confesiune, în spiritul credinței, al dragostei de aproapele.
Începuturile nu au fost ușoare – nimeni nu avea experiență în această muncă; dar hotărâți să continue treaba începută, și nu în ultimul rând, cu ajutorul moral și mai ales material al partenerilor din Stiria, s-a pornit activitatea. Aceasta a constat la început în distribuirea de alimente și îmbrăcăminte și o săptămână de vacanță la Graz pentru un grup de copii din familii social dezavantajate (venit minim, șomeri, familii monoparentale). S-a născut apoi ideea de a face mai mult pentru copii. Vorba „al lor este viitorul” sună într-un fel banală, învechită, a „slogan”, devalorizată prin prea multă folosire demagogică pe vremurile dinainte de 1989, dar este un adevăr. Așa a luat ființă Centrul Social „Frédéric Ozanam“ într-o clădire pusă la dispoziție de primăria municipiului Reșița. Aceasta fost renovată și amenajată în mare parte prin munca voluntară a membrilor asociației. Inaugurarea sa a avut loc la 10 mai 2000, aceasta devenind de atunci și un punct de întâlnire culturală în partea veche a orașului.
Sub îndrumarea voluntarilor se desfășurau aici diferite activități, mai ales sâmbăta (și nu numai): joacă, desenat, colorat, modelat, povestiri ș.a. pentru cei mici, cei mai mari având activități potrivite vârstei lor: pictau (au fost organizate mai multe expoziții cu picturi de icoane și alte desene făcute de ei), confecționau mărțișoare, modelau în argilă și aluat de sare, felicitări pentru diferite sărbători, împletituri din sfoară etc. Pentru sărbătorile de Crăciun și Moș Nicolae s-au pregătit programe artistice cu dansuri, poezii, cântece, care s-a prezentat în fața părinților și altor vizitatori; bineînțeles că „Moșul” s-a prezentat la aceste serbări cu sacul plin. La Alaiul lampioanelor (Sfântul Martin), organizat de Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, au participat și copii vincenţieni cu lanterne confecționate de ei. A existat și un grup de colindători, iar cu ajutorul Radio Reșița s-a realizat un CD cu colindele lor. Corul de copii vincenţieni a susținut muzical si sceneta „Au urmărit o stea”, prezentată ani de-a rândul de sărbătoarea Epifaniei Domnului, la Biserica romano-catolică din orașul vechi.
Acestea sunt doar unele din activitățile Centrului Social, care ne trec prin fața ochilor minții, dar nu trebuie să uităm vacanțele: săptămâna de vacanță de pe Semenic, devenită aproape tradițională, și cele de la Vulcan / județul Brașov și Brebu Nou, dar mai ales cele petrecute la Casa Europei din Neumarkt / Steiermark (Austria) – care, în mod sigur, sunt de neuitat pentru cei care au participat – precum și diferite excursii.
La începutul anului școlar s-au dat rechizite, iar în timpul anului școlar copiilor li s-au oferit meditații la diferite materii. Nu a fost uitată nici sănătatea: lunar, copiii au fost supuși unui examen medical general și au fost îndrumați, după caz, la medici specialiști.
În afară de îndrumarea diferitelor activități, voluntarele centrului mai aveau și alte îndeletniciri: gătitul și spălatul rufelor, copiilor li se oferea o gustare dimineața, iar înainte de plecare primeau un prânz (de obicei trei feluri), unii aduceau dimineața haine murdare și le luau spălate la plecare.
În ultimii ani, îmbătrânirea membrilor, dar și factori externi (neputința de a mai face față rigorilor legilor de acreditare a serviciilor sociale) au contribuit la încetinirea / restrângerea activităților. Apoi a venit și pandemia cu problemele ei, o nouă cauză care a făcut ca activitatea noastră să fie și mai puțin performantă. Cu toate acestea, am reușit să ținem vie flacăra aprinsă acum 30 de ani, implicându-ne în viața socială a comunității, atât cât s-a putut, și acest lucru prin grija vincenţienilor laici din Stiria și a Guvernului Landului Carintia din Austria, fără de care multe fapte bune nu ar fi putut să se desfășoare în ultimii ani. Bineînțeles și membrii comunității noastre mai apropiate sau mai îndepărtate…
Amintirile despre activitatea vincenţienilor reșițeni sunt mai multe, bune și rele, dar unele chiar triste. Pe parcursul acestor 30 de ani, viața ne-a despărțit definitiv de dragi colaboratori a căror amintire o vom păstra, rugându-ne pentru odihna lor veșnică.
Ce ne va aduce viitorul? Aceasta este întrebarea care acum nu are răspuns. Un lucru e sigur: nu vom înceta să încercăm să ușurăm – măcar cât o picătură – traiul unor oameni obidiți de nevoi, prin distribuire de alimente ca și până acum, iar în preajma sărbătorilor să continuăm să aducem bucurie în casele unor bătrâni, prin pachete surpriză. Așa să ne ajute și să ne binecuvânteze Dumnezeu, cel atotputernic, sperând în mijlocirea sfântului Vincenţiu de Paul și a fericitului Frédéric Ozanam!
ing. Elfriede Gheorghiță
Vicepreședinte al Asociației Caritative „Sfântul Vincenţiu de Paul” Reșița