Vizitele canonice pe care Excelența Sa, Iosif Csaba Pál, episcop diecezan romano-catolic de Timișoara le desfășoară în luna octombrie a anului 2021 au continuat în parohia Aradu Nou, județul Arad, parohie administrată de Pr. Mates Dirschl.

Vizita a fost deschisă în mod solemn duminică, 24 octombrie a.c, ora 17.30, printr-o Sfântă Liturghie în limbile română, germană și maghiară, celebrată de episcopul diecezan, concelebranți fiind Pr. Mates Dirschl, parohul locului, Msgr. Johann Dirschl, vicar general al Diecezei de Timişoara și Pr. Árpád Király, canonic, arhidiacon, paroh al parohiei romano-catolice Arad-Șega.

În cadrul Sfintei Liturghii, celebrate în cadrul bisericii parohiale „Sfântul Nume al Mariei“ din Aradu Nou, cuvântul de bun-venit i-a aparținut pürintelui paroh al comunității, care, cu multă bucurie i-a mulțumit episcopului diecezan pentru prezența sa în mijlocul credincioșilor, bucurie amplificată și de faptul că ultima vizită canonică în parohia din Aradul Nou a fost efectuată în urmă cu 19 ani.

În cadrul omiliei, făcând referire la Evanghelia zilei (Mc 10, 46-52) și reflectând la drumul de Sinodalitate propus de Biserică, păstorul diecezan a enumerat câteva puncte spre meditație: „Primul punct este acela că Isus este Calea; prin viața Lui învățăm să mergem pe drumul nostru; Isus merge împreună cu oamenii; un alt element important al drumului sinodal este să nu excludem pe nimeni, Dumnezeu iubindu-ne pe fiecare în mod individual și personal; totodată, să încercăm să învățăm unii de la ceilați; Duhul Sfânt vorbește mult prin ceilalți oameni.“

După Sfânta Liturghie a avut loc o întâlnire cu copiii și tinerii parohiei, unde au fost dezbătute teme importante și relevante vârstei lor, precum dificultatea de a trăi credința în cadrul școlii unde aceștia studiază, relațiile între generații, modul în care tinerii fac alegerile personale, dorința lor de a frecventa Sfânta Liturghie în fiecare duminică.

Luni, 25 octombrie a.c., în cea de-a doua zi a vizitei canonice, credincioșii din filiala Fântânele s-au reunit, de la ora 12:00, la o frumoasă Sfântă Liturghie, celebrată de părintele episcop Iosif Csaba Pál în Biserica catolică „Sfinții Îngeri Păzitori”, concelebrant fiind Pr. Mates Dirschl.

Ulterior, păstorul diecezei s-a întâlnit cu angajații și colaboratorii parohiali, cu membrii comunității grupului de Rozariu, cu consilierii parohiali, dar și cu cinci familii, unele căsătorite chiar anul acesta. La toate aceste întâlniri au participat și Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral și paroh de Timișoara IV. Iosefin și Sr. Maria Böbe Tari, referent diecezan pentru pastorația familiilor. Discuțiile au avut ca temă paralela dintre necesitatea și timpul dedicat pentru slujire și cel acordat creșterii spirituale personale, necesară pentru a simți bucurie și înflăcărare în slujire, importanța familiei ca nucleu al societății creștine, dar și modalitățile de bună-creștere și educare a copiiilor în spiritul credinței catolice.

După cum unul dintre consilierii parohiali a mărturisit, această vizită canonică, pe care Excelența Sa, Iosif Csaba Pál József Csaba, episcop de Timișoara a efectuat-o în parohia Aradul Nou, a reprezentat o mare onoare și un moment care va rămâne cu siguranță, un timp îndelungat, în inimile tuturor credincioșilor.