Drumul care duce din Timișoara către Lipova este foarte cunoscut în rândul credincioșilor romano-catolici, care participă regulat la pelerinajele organizate la Maria Radna, deoarece cele două localități, Lipova și Radna sunt situate vis a vis pe malul drept și stâng al râului Mureș. În luna octombrie, sub soarele auriu, acest drum este și mai frumos. Pădurile de foioase își îmbracă straiele cele mai colorate, dealurile joase se acoperă friguroase cu pătura patchwork a toamnei, iar umbrele se alungesc deja începând cu orele după-amiezii.
În zilele de 20 și 21 octombrie a.c. și Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timişoara a vizitat Parohia Romano-Catolică Lipova și Parohia Romano-Catolică Neudorf, jud. Arad, ambele parohii fiind administrate de către pr. Ion Cădărean, paroh din Lipova.
În prima zi a vizitei canonice, după-amiaza la ora 17.30, în biserica parohială din Lipova Episcopul Diecezan a celebrat Sf. Liturghie de deschidere a vizitei. Au concelebrat pr. Árpád Király, arhidiacon de Mureș, protopop de Arad, paroh de Arad-Șega și pr. Ion Cădărean. În numele comunității Părintele Episcop a fost salutat de către parohul locului și de dl. Loránd Wonerth, administratorul organizaţiei Caritas din Lipova, membru în comitetul bisericesc al Parohiei Lipova. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de dl. cantor Strenger Ștefan.
Legat de pasajul din Sf. Evanghelie citit în cadrul Sf. Liturghii, în omilia sa Episcopul Diecezan a subliniat:  – „Isus a spus: Am venit să aduc foc pe pământ și cât aș vrea ca el să fie deja aprins. Despre ce fel de foc este vorba? Despre focul lui Isus. Practic asta se întâmplă: noi venim la Sf. Liturghie, mulți vin și la Sf. Împărtășanie, Îl primim pe Isus, primim iubirea Lui, și această iubire vrem să o împărtășim ca să ajungă și la ceilalți oameni.”
După Sf. Liturghie, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan s-a întâlnit în biserică cu grupul de copii, dăruindu-le fiecăruia câte o iconiță. Discuția cu membrii grupului de tineret a avut loc în sala casei parohiale, în cadrul căreia tinerii au purtat un dialog deschis cu Părintele Episcop. La aceste întâlniri au fost prezenți: pr. Árpád Király, arhidiacon de Mureș, dna Melinda Baum, responsabilă în cadrul Biroului pentru pastorația Familiilor și Adulților pentru Arhidiaconatul de Mureș și pr. Ion Cădărean.
În cursul serii, Excelența Sa Iosif Csaba Pál s-a întâlnit în Casa Hildegardis Wulff cu membrii Asociației Caritas Lipova, organizație care face parte din Federația Caritas a Diecezei de Timișoara. Aici, în numele acestui colectiv de muncă, Păstorul diecezei a fost salutat cu multă căldură de către dr. Imogen Tietze, coordonatoarea acestei organizații caritative, care a menționat: „în Casa Hildegardis Episcopul Diecezan este întotdeauna binevenit, nu numai ca Păstor ci și ca prieten.”
În cea de-a doua zi a vizitei canonice, vineri, 21 octombrie, la ora 9.00 Păstorul Diecezei de Timișoara s-a întâlnit la Mănăstirea Maria Radna cu angajații Parohiei Lipova, urmată de o vizită la Primăria orașului Lipova, und s-a întâlnit cu primarul Florin Fabius Pera.
Începând cu ora 12.00 Excelența Sa Iosif Csaba Pál a celebrat o Sf. Liturghie în biserica din Fibiș, filială a Parohiei Neudorf, la care a concelebrat parohul de Lipova. Aici cantorul Strenger Ștefan a cântat la cea mai veche orgă a Diecezei de Timișoara, construită în atelierul meșterului timișorean Franz Anton Wälter, alimentarea cu aer a orgii realizându-se manual.
După Sf. Liturghie Părintele Episcop a discutat în fața bisericii cu credincioșii prezenți sosiți din comunitățile Fibiș și Mașloc. La Sf.Liturghie a fost prezent și dl. Gheorghe Dorel Carcea, primarul comunei Fibiș.
În după-amiaza acestei zile, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan s-a întors la Lipova, unde, începând cu ora 16.30 s-a întâlnit cu un membrii grupului Sf. Rozariu, în biserică, iar de la ora 17.15 cu membrii Comitetului Bisericesc, în casa parohială. La aceste întâlniri a fost prezentă Sr. Böbe M. Tari, soră mariană de Schönstatt, referent pentru pastorația familiilor și adulților.
În cursul acestor întâlniri s-au abordat diferite teme legate de rugăciunea Sf. Rozariu, precum și probleme administrative și organizatorice din viața parohiei.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara