În zilele de 28-30 martie, comunitatea parohială din Caransebeș a trăit momente de har și întărire spirituală în cadrul zilelor de misiune, pregătindu-se sufletește pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Aceste zile de reflecție și rugăciune, pregătite cu ajutorul Pr. Francisc Lăcătuș, directorul centrului Don Orione din Oradea, au fost un frumos prilej de reînnoire a credinței și de aprofundare a iubirii față de Dumnezeu și de aproapele, în acest an sfânt al Jubileului Speranței.
Tema misiunilor pentru Postul Mare a fost: “Acum rămân acestea trei: credința, speranța și dragostea.” (1Cor 13,13).

Vineri: Drumul Crucii și Sfânta Liturghie
Misiunile Populare au început cu celebrarea Căii Sfintei Cruci, condusă de Pr. Francisc, urmată de Sfânta Liturghie. În cadrul predicii, pornind de la pericopa evanghelică după Sfântul Marcu (Mc 12,28b-34), părintele a subliniat importanța credinței autentice, bazată pe iubirea noastră față de Dumnezeu și aproapele. Ca simbol al acestei credințe vii, sora Lidia, din comunitatea franciscanelor din Caransebeș, a aprins o lumânare, amintindu-ne de lumina primită la Botez – sămânța credinței care trebuie alimentată zilnic. Suntem chemați să fim o flacără vie în întunericul lumii de astăzi.

Sâmbătă: Cateheză pentru tineri și Sf. Liturghie
A doua zi a fost dedicată în mod special tinerilor din parohia Caransebeș, dar și din parohiile Făget, Lugoj și Slatina-Timiș, care au venit însoțiți de păstorii comunităților lor: Pr. Sergiu Ursache și Pr. Francisc Lisi. În cadrul catehezei, aceștia au reflectat asupra temei iubirii, inspirată din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Corinteni (1 Cor 13,1-13). S-au analizat aspecte concrete ale iubirii în familie, la școală, în facultate și în societate, fiecare tânăr notând pe un bilețel sub formă de inimioară ce înseamnă pentru el dragostea concretă în comunitatea sa. Aceste mărturii au fost apoi aduse la altar, ca o ofrandă a gândurilor și intențiilor lor. Sfânta Liturghie a continuat această temă, iar în predica sa, Pr. Francisc Lăcătuș a evidențiat semnificația iubirii și carității față de aproapele. Vorbitorul a reamintit că adevărata dragoste pentru aproapele presupune compasiune și acceptare, evitând judecata celorlalți, așa cum fariseul din Evanghelie (Lc 18,9-14) l-a judecat pe vameșul păcătos. Suntem chemați să creștem în iubire și unitate, recunoscând prezența lui Isus în cei din jurul nostru. Seara, tinerii au avut un moment de fraternitate, împreună cu preoții prezenți, întărindu-se legăturile de comuniune și prietenie.

Duminică: Tatăl milostiv și speranța în Dumnezeu
În ultima zi a misiunii, la Sfânta Liturghie, Pr. Francisc Lăcătuș a vorbit despre infinita milostivire a Tatălui ceresc. A făcut referire la Parabola Fiului Risipitor (Lc 15, 1-3.11-32) , amintindu-ne că Dumnezeu ne așteaptă mereu cu brațele deschise, indiferent de câte ori ne-am rătăcit pe drumul credinței. Nu trebuie să ne fie teamă de El, ci să ne încredem în iubirea Sa, punându-ne speranța și credința în mâinile Lui. Ca simbol al acestui angajament spiritual, la altar a fost adus de către o familie din comunitate logo-ul Anului Speranței, tema Anului Jubiliar.
În aceste zile, și Pr. Ionuc Hojda, paroh de la Moldova Nouă, a fost în mijlocul credincioșilor din Caransebeș, ajutând cu Sacramentul Spovezii.
Pr. paroh Marin Matieș a mulțumit la final lui Dumnezeu și tuturor celor care au realizat și colaborat pentru realizarea acestor zile binecuvântate, pentru o pregătire rodnică în timpul Postului Mare, pentru a pune ulei sfânt în candelele credinței noastre.
Bunul Dumnezeu să ne ajute să “înviem” împreună cu Cristos, întăriți în credință, speranță și dragoste!

www.facebook.com/parohiaromcatolica.caransebes