„Pentru că, în ochii tăi, o mie de ani sunt ca ziua de ieri, care a trecut…“ – se poate citi în Sf. Scriptură, în rugăciunea lui Moise adresată lui Dumnezeu (Ps 90), aceste cuvinte fiind citate și în cadrul vernisajului seriei de expoziții intitulate Millennium Csanadiense 1030-2030, care a avut loc miercuri, 14 mai a.c., de la ora 11.00, în Domul Sfântul Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara. Expoziția este una cu caracter pregătitor a sărbătoririi jubileului de 1000 de ani de la întemeierea vechii Dieceze de Cenad, în anul 1030, și va prezenta, în fiecare an, până în 2030 – anul jubileului – câte o etapă din istoria Bisericii locale, ilustrând trecutul și prezentul vechii Episcopii de Cenad, precum și ale celor trei dieceze, înființate separat pe teritoriul acesteia după 1920: Dieceza de Timișoara, Dieceza de Szeged-Csanád și Dieceza de Becicherecul Mare/Zrenjanin. Astfel, expoziția este organizată de aceste trei dieceze vecine și surori.
Dar nu numai acest verset este caracteristic istoriei vechii episcopii întemeiate în secolul al XI-lea de către sfântul rege Ștefan al Ungariei, prin numirea în scaunul episcopal a călugărului benedictin de origine venețiană Gerard, care mai târziu a devenit primul episcop martir și sfânt al diecezei. Deja prima propoziție a rugăciunii o pot rosti cu credință și toți acei, care, prin milostivirea lui Dumnezeu, se pot pregăti pentru acest jubileu milenar: „Doamne, tu ai fost [locul] nostru de refugiu din generaţie în generaţie.“ Faptul, că după o mie de ani mai trăiesc credincioși creștini, romano-catolici pe aceste meleaguri se datorează și acelor persoane, care în secolele trecute au fost călăuzitori spirituali ai locuitorilor acestei regiuni și mărturisitori ai credinței. „Suntem recunoscători tuturor celor care au trăit Evanghelia de-a lungul secolelor și ne sunt exemple până azi“ – a menționat în cuvântul său introductiv E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, care în continuare a subliniat: „Este important să fim conștienți că, de-a lungul a aproape o mie de ani, nu fără încercări istorice, Dumnezeu a fost cel care a chemat, iar și iar, preoți, călugări și laici pentru a construi împărăția Sa. Așadar, istoria noastră ne arată că suntem, de fapt, martorii lucrării lui Dumnezeu prin ochii credinței, iar aceasta trebuie să ne inspire și să ne întărească în trăirea credinței noastre în prezent, pentru ca și noi să putem avea spiritul misionar pe care l-a avut Sfântul Gerard. Poate că nici nu trebuie să mergem într-o țară îndepărtată pentru a trezi credința în oameni, deoarece avem nevoie de preoți și laici cu spirit misionar chiar aici. Auzim adesea că suntem din ce în ce mai puțini și că numărul comunităților scade treptat. Sfântul Gerard și-a dedicat o parte din timpul său educației unei singure persoane, moștenitorului tronului, oferindu-i o formare atât de temeinică, încât prințul Emeric a dus o viață frumoasă, curată, demnă, iar ulterior a fost chiar canonizat. Fie că suntem puțini sau mulți, este esențial să avem acest spirit misionar, pentru a-i conduce pe oameni la Isus, Cel care trăiește astăzi printre noi și care are un plan pentru fiecare dintre noi și pentru Dieceza noastră.“
Totodată Episcopul Diecezan i-a salutat cu multă căldură pe invitații care au onorat cu prezența acest vernisaj: E.S. Mirko Štefković, episcop diecezan de Zrenjanin / Becicherecul Mare, E.S. László Böcskei, episcop diecezan de Oradea, Msgr. Lajos Kondé, vicar episcopal al Episcopiei de Szeged-Csanád, pr. Marinko Markov, vicar eparhial la Episcopia Ortodoxă Sârbă din Timișoara, pr. Zaharia Pereș protopop ortodox român de Timișoara, pr. Alin Câmpean, consilier al Eparhiei de Caransebeș, domnul Dejan Popov și doamna Liliana Oneț, subprefecți ai Județului Timiș, domnul Ovidiu Ganț, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, domnul Giureci-Slobodan Ghera, deputat din partea Uniunii Croaților din România, domnul Gheorghe Nakov, deputat din partea Uniunii Bulgarilor din Banat-România, doamna Regina Lochner, Consul al Republicii Federale Germania la Timișoara, domnul István Előd Simon, consul al Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca, domnul Claudiu Ilaș, manager al Muzeului National al Banatului împreună cu delegația instituției, pr. Zsombor Kovács, pastor evanghelic-lutheran de Timișora, pr. Walter Sinn, pastor evanghelic-lutheran din Semlac (jud. Arad), pr. Ferenc Bódis, protopop reformat de Timișoara, domnul dr. Johann Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, domnul Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan, doamna dr. Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreilor din Timișoara alături delegația comunității, domnul Raul Rus, director al Arhivelor Naționale – Filiala Timiș. Din partea Asociației Șvabilor Bănățeni au sosit din Germania domnii Ing. Norbert Neidenbach (Iecea Mare / Rastatt) și Ewald Neu (Săcălaz / Reutlingen), precum și titularii biroului din Timișoara ai acestei asociații, d-na Erna Paler și dl. Walter Altmayer.
Au onorat evenimentul diecezan reprezentanți ai autorităților publice locale, instițuții și asociații culturale române, germane, maghiare, sârbe, croate și bulgare, numeroși preoți ai Diecezelor de Becicherecul Mare/Zrenjanin, Szeged-Csanád, Oradea și Timișoara. O numeroasă delegație formată din specialiști ai Academiei Matica Srpska din Novi Sad, muzeografi, arhiviști, și bibliotecari din Serbia/Voivodina, din orașele Novi Sad, Zrenjanin/Becicherecu Mare, Vršac/Vârșeț și Bela Crkva/Biserica Albă a subliniat caracterul bănățean, multietnic, pluriconfesional și multilingvistic, dar și intercomunitar al manifestării. Reprezentanții Universității din Szeged, ai Arhivelor Naționale Maghiare, filialele din Szeged și Makó precum și ai muzeelor și bibliotecilor din ambele orașe amintite au fost prezenți, reiterând spiritul de colaborare deja cu tradiție, cultivat alături de diecezele de Szeged-Csanád și de Timișoara. Din urbea de pe Bega, au luat parte la deschiderea festivă a expoziției jubiliare direcțiunile, respectiv reprezentanții Catedrelor de Istorie și de Germanistică ai Universității de Vest din Timișoara, ai Teatrului German de Stat, ai Centrului Cultural German, ai Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel“, ai Federației „Caritas“ ai Diecezei de Timișoara, precum și ai presei scrise și audio-vizuale – redacțiile Radio Timișoara și TVR Timișoara – de limbă maghiară, germană și română. De asemenea, Muzeul Municipiului Lugoj și Asociația Culturală „Pusta“ Cenad au onorat deschiderea expoziției.
Cadrul muzical a fost asigurat de domnul Róbert Bajkai-Fábián, organistul Catedralei și de patru studenți ai Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest Timișoara, care au interpretat cele trei părți din Suita pentru patru suflători de Claude Gervais.
În prelegerea introductivă în tematica expoziției, E.S. Martin Roos, episcop emerit a afirmat: „Această expoziție își propune să prezinte o mică selecție de câteva subiecte privind primele cinci secole de existență ale episcopiei noastre, care sunt adesea răspândite prin arhive, muzee sau biblioteci mari și importante, stând parcă în adormire, dar care ne vorbesc despre vechea Dieceză de Cenad. Multe au fost însă compilate și analizate deja de generații de istorici înaintea noastră. Scopul acestei expoziții este de a oferi informații, dar și încurajare, un model de organizare și de educație pentru o viață creștin-catolică. Dacă nu ai trecut, nu ai viitor. Încă de la începuturile sale în epoca greco-romană, istoriografia a urmărit să modeleze și să formeze viața, dar și să arate forme și căi spre viitor. Historia est magistra vitae/ Istoria, trecutul omului, dar și al omenirii, este învățătoarea vieții de azi.
În acest sens, să luăm spre analiză primele cinci secole ale episcopiei noastre ca un ghid pentru propria noastră credință, pentru viața noastră de credință, pentru gândirea, eforturile, speranțele și munca noastră. Cei care cred – s-a spus cândva la o Întâlnire a Catolicilor Germani – nu sunt niciodată singuri. Prin urmare, să ne continuăm împreună, plini de încredere, călătoria noastră de credință în cadrul acestei vechi, venerabile și încercate Dieceze de Cenad, din care, alături de cea de Szeged-Csanád și de Becicherecu Mare/acum numită Zrenjanin, s-a născut în 1930 actuala Episcopie de Timișoara, indiferent de ceea ce Providența divină ne va pune în cale în viitor. Cursul istoriei ne-a oferit o mulțime de exemple: atât suișuri, cât și coborâșuri. Această expoziție, pe care o inaugurăm astăzi și o prezentăm întregului public al orașului nostru și al întregii dieceze, își propune, de asemenea, să ofere o mică selecție a acestora și să le recomande spre… și însuflețire!“
Domnul subprefect Dejan Popov în alocuțiunea domniei sale a menționat: „Astăzi, acest vernisaj marchează nu doar celebrarea trecutului, ci și angajamentul nostru comun de a păstra și transmite mai departe această moștenire. Județul Timiș, prin comunitatea sa multiculturală și multiconfesională, cât și prin deschiderea către patrimoniu, are datoria morală de a susține astfel de inițiative, care pun în lumină tradițiile și identitatea noastră colectivă.“
La final dr. Claudiu Călin, arhivist diecezan a prezentat succint expoziția, care cuprinde 26 panouri și opt vitrine expoziționale, oferind date despre primii 500 de ani ai existenței Episcopiei de Cenad, de la întemeiere până la căderea cetății Timișoare și ocuparea regiunii de către armata turcească, respectiv instalarea dominației otomane. Între altele, dr. Călin a relatat: „În epoci zbuciumate, la finele secolului al XIII-lea și Cenadul devine loc de odihnă al unui cap încoronat: regele Ladislau al IV-lea. El ne este prezentat în cadrul celui de-al 15-lea panou expozițional. Un urmaș al său de mai târziu, la tronul maghiar, Carol Robert de Anjou, nu doar că își stabilește reședința, pentru o vreme, la Timișoara, dar ridică și o biserică la Lipova, în 1325, parohia de acolo aniversând anul acesta 700 de ani de istorie și credință – aceasta este succint reflectată în cadrul panoului nr. 16.“ La finalul prezentării, dr. Călin a adresat mulțumiri E.S. Iosif Csaba Pál și E.S. Martin Roos pentru susținere, răbdare și munca depusă, tuturor colegilor care au contribuit, prin munca lor neobosită, la realizarea expoziției, dar mai cu seamă Muzeului Național al Banatului, pentru exponatele împrumutate. De asemenea, se cuvine a se aduce mulțumiri Pr. Vakon Zsolt, secretar al Diecezei de Oradea pentru design-ul panourilor, catalogului, banner-ului și logo-ului propus pentru jubileu, E.S. Mirko Štefković și Ing. Stevan Bugarski pentru traducerea și lecturarea catalogului în limba sârbă, traducătorilor pentru limbile maghiară și română, precum și membrilor comitetului de organizare a expoziției.
Oaspeții din Serbia, Ungaria și Germania au avut ocazia de asculta discursurile rostite, prin traducere simultană, la cască, traducerile fiind asigurate de Pr. Marin Matieș (Caransebeș), Pr. Branko Marijan Duma (Timișoara Iosefin) și d-na Christine Maria Surdu (Timișoara/Reșița). Membrii Biroului de Presă și Media al Episcopiei de Timișoara au asigurat transmisiunea în direct, prin intermediul Facebook și Youtube. Moderatorul evenimentului a fost Pr. dr. László Bakó, canonic onorific.
Expoziția Millennium Csanadiense 1030-2030, deschisă în Domul Sf. Gheorghe, poate fi vizitată zilnic, până la mijlocul lunii iulie, respectând însă programul liturgic și devoțional, astfel că în timpul Sf. Liturghii nu este posibilă permisă vizitarea. Organizatorii oferă tururi ghidate în limbile română, maghiară, germană și engleză pentru grupuri anunțate cu cel puțin 3-5 zile înainte.
După cum a declatat E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, jurnaliștilor aflați la vernisaj, panourile oferă informații în limbile română, maghiară, germană și sârbă, „iar această multietnicitate, care ne caracterizează, încercăm să o trăim în viața de zi cu zi și să o păstrăm, să o dăm mai departe generațiilor următoare.“
E.S. Mirko Štefković, episcop diecezan de Zrenjanin / Becicherecul Mare a afirmat: „Parțial am tradus textele explicative și am lectorat în întregime broșura expoziției, iar din aceste texte am învățat foarte mult despre trecutul Diecezelor noastre. Mă bucur, că această expoziție este planificată a fi itinerantă, și astfel se va putea vizita începând cu luna octombrie și în Dieceza de Zrenjanin / Becicherecul Mare.“
Ghidul expoziției, editat separat în limbile română, maghiară, germană și sârbă a fost prezentat și distribuit celor prezenți, la finalul manifestării, în catedrală. Medalia jubiliară, a fost și ea prezentată și oferită oaspeților de către E.S. Martin Roos, episcop emerit, în cadrul agapei fraterne, în Palatul Episcopal.
Pentru toți cei care au pregătit și au contribuit la această expoziție – prima dintr-o serie ce se dorește a se întinde până în 2030 – dar și pentru vizitatorii ei, să ne rugăm cu cuvintele lui Moise, din Psalmul 90: „Bunăvoinţa Domnului Dumnezeului nostru, să fie asupra noastră! Fă sigură pentru noi lucrarea mâinilor noastre!”
Biroul de Presă al Diecezei de Timișoara