Solemnitatea Botezului Domnului (Epifania), sărbătorită în data de 6 ianuarie în întreaga Biserică Catolică, amintește de vizita celor trei crai sau magi la Pruncul Isus, cât și de botezul lui Cristos în apa Iordanului. Din acest motiv preoții, în cadrul Sf. Liturghii celebrate în această zi, oficiază ritualul Sfințirii Apei (acum putândfibinecuvântate și tămâia și creta, care se utilizează la binecuvântarea caselor). Din această apă sfințită credincioșii pot lua cu ei și pentru acasă. Totodată, această solemnitate marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Nașterii Mântuitorului nostru Isus Cristos.
În Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara luni, 6 ianuarie înainte de masă celebrantul principal al Sf. Liturghii a fost pr. Canonic Nikola Lauš, directorul Cancelariei Episcopale.
Versetele Evangheliei descriu adorația celor trei magi de la Răsărit, care au ajuns la Isus urmând o stea strălucitoare: „După ce s-a născut Isus în Betleémul Iudeii în zilele lui Iród, regele, iată că au ajuns la Ierusalím nişte magi din Răsărit şi întrebau, spunând: «Unde este regele [nou]-născut al iudeilor? Căci am văzut steaua lui la răsărit şi am venit să-l adorăm». (…) Și iată că steaua pe care o văzuseră la răsărit mergea înaintea lor până când, venind, s-a oprit deasupra [locului] unde era copilul. Când au văzut steaua, au fost cuprinşi de o bucurie foarte mare. Şi, intrând în casă, au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui. Apoi, căzând [la pământ], l-au adorat şi, deschizând tezaurele lor, i-au oferit daruri: aur, tămâie şi smirnă.” (cf. Mt 2, 1-11)
„Această sfântă sărbătoare ne invită ca să-L redescoperim pe acest Prunc nou-născut, care ni se arată nouă, pe acest Prunc, care este Lumina adevărată. În prima lectură de astăzi, din cartea profetului Isaia, am auzit: »Vor umbla neamuri la lumina ta şi regi, în strălucirea zorilor tale.« Aceste cuvinte ne introduc în solemnitatea de astăzi. Prin aceasta suntem și noi invitați să căutăm această Lumină și să o păstrăm în interiorul nostru, care ne este oferită prin nașterea Mântuitorul nostru.” – a conchis în omilia sa pr. Nikola Lauš.
Cu prilejul acestei solemnități sunt sfințite și casele credincioșilor romano-catolici, ceea ce înseamnă și binecuvântarea familiilor, deoarece la începutul ritualului, preotul se roagă astfel: „Pace acestei case și tuturor celor care locuiesc în ea.”

Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara