În cele ce urmează veți putea găsi câteva informații practice, care vă vor ajută ca participarea Dumneavoastră la Congresul Euharistic Internațional de la Budapesta să fie o experiență plăcută:

 1. Programul Sf. Liturghii

Ora de sosire recomandată: cu 2 ore înainte de începerea Liturghiei.

Sf. Liturghie de deschidere – 5 septembrie 2021, Piața Eroilor (Hősök tere):

12:30 – deschiderea porților

13:30 – program introductiv

15:00 – deschidere oficială

16:00 – Sf. Liturghie

Sf. Liturghie + procesiune cu lumânări – 11 septembrie 2021, Piața Kossuth (Kossuth tér):

14:00 – deschiderea porților

14:30 – program introductiv

17:00 – Sf. Liturghie

Sf. Liturghie de încheiere – 12 septembrie 2021, Piața Eroilor (Hősök tere):

6:00 – deschiderea porților

9:00 – program introductiv

10:30 – Sf. Părinte salută din papamobil credincioșii adunați în piață și în sectoarele din apropiere

11:30 – Sf. Liturghie

 

 1. Circulația

Conducătorii de grup care în sistemul de înregistrare la meniul Altele / Călătorii au specificat că vor sosi cu autocar de cursă specială vor fi contactați. Pentru aceste autocare speciale se asigură parcare gratuită pe durata evenimentelor, iar din parcările mai îndepărtate credincioșii vor fi transportați cu autobuze până la locul Sf. Liturghii.

În preajma Pieței Eroilor și a Pieței Kossuth circulația va fi restricționată, detalii vor fi publicate ulterior pe site.

Datorită restricționării circulației este recomandată folosirea transportului în comun pentru a ajunge la diferitele evenimente.

Cu cei care în cadrul înregistrării s-au identificat ca și persoană cu dizabilități, se va discuta individual posibilitatea participării la evenimente.

 

 1. Bilete, acces

Pentru acele persoane care au comandat bilete cu cod QR livrarea acestora va începe după data de 29 august, data de încheiere a înregistrării online. Biletele pot fi descărcate și din conturile de înregistrare online. Pentru cei care s-au înregistrat pe formular pe suport de hârtie și nu au comunicat vre-o adresă de e-mail, biletele vor fi trimise prin poștă.

Vă rugăm ca biletele să le aduceți tipărite sau descărcate pe smartphone pentru a le prezenta la poarta de intrare a sectorului specificat pe bilet.

Vă rugăm să sosiți la locul de celebrare a Sf. Liturghii cu cel puțin 2 ore înainte de începere, astfel încât controalele de securitate să poată fi efectuate. Cu 2 ore și jumătate înainte de începerea Sf. Liturghii va începe un program cultural, care va face mai plăcut timpul Dumneavoastră de așteptare.

 

 1. Ce trebuie adus?

Deși „nu numai cu pâine trăiește omul“, din cauza duratei lungi a evenimentelor este recomandat ca cei prezenți să aducă cu ei sandvișuri și apă (întrun PET), astfel încât împrospătat din punct de vedere fizic să poată participa și spiritual la programele acestui eveniment mondial.

Vor fi disponibile toalete în fiecare sector.

Deoarece nu se pot oferi scaune, se recomandă ca în funcție de nevoie, cei prezenți să aducă cu ei câte un mic scaun pliant.

La Sf. Liturghii se vor folosi o serie de proiectoare și difuzoare pentru a asigura urmărirea serviciului religios și în sectoarele aflate mai departe de altar.

Este interzisă aducerea la locul de desfășurare al evenimentului:

 • alcool, droguri
 • dispozitive pirotehnice
 • sticlărie, ploscă din sticlă sau de metal
 • obiect sau dispozitiv care conține substanțe explozive, toxice sau inflamabile
 • arme de foc, obiecte sau dispozitive ce pot pune în pericol sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor prin lovire, tăiere, împungere (arme albe, cuțite, spray cu gaz, baston cu plumb la capăt, baston telescopic, lanț metalic mai lung de 50 de centimetri, steluță ninja, praștie)
 • alte obiecte care sunt deosebit de periculoase pentru siguranța publică
 • dronă sau orice dispozitiv sau jucărie cu telecomandă
 • bicicletă, scuter
 • orice material publicitar, emblemă, banner, molino, ori orice inscripție care este incompatibilă cu scopul și spiritul evenimentului
 • animale vii (cu excepția câinilor ghid pentru nevăzători)

 

 1. Informații epidemiologice

Participarea la evenimente nu este condiționată de adeverința de vaccinare, dar se recomandă călduros ca, datorită numărului mare de participanți, fiecare persoană să contribuie la menținerea sănătății proprii și a celorlalți participanți: în funcție de nevoie să se folosească dezinfectant pentru mâini și mască.

sursa: https://www.iec2020.hu  (Traducerea în limba română: Biroul de Presă al Diecezei de Timișoara)