Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, își continuă vizitele canonice, de această dată vizitând comunitatea romano-catolică din localitatea Ghioroc, județul Arad, precum și filiala Șiria.

Vizita a început luni, 4 octombrie 2021, cu o Sf. Liturghie celebrată la ora 17.30, în Biserica Romano-Catolică din Ghioroc. Episcopul a fost primit cu multă căldură și bucurie de către membrii comunității. La Sf. Liturghie au concelebrat pr. Daniel Lunic, paroh la Ghioroc și pr. Daniel Dumitru, paroh de Timișoara II Fabric, reponsabil pentru tineret pentru județul Arad.

Având în vedere faptul că în data de 4 octombrie, în calendarul romano-catolic, este sărbătorit Sf. Francisc de Assisi (1181-1226), mesajul Excelenței Sale, a fost acela de a reflecta la viața acestui mare sfânt și la virtuțile lui. În acest sens, episcopul a punctat că: „trebuie să încercăm să implementăm în viețile noastre virtuțile sf. Francisc. El căuta mai mult ceea ce cere Dumnezeu de la el; la început a făcut tot ceea ce au dorit ceilalți ca el să facă, devenind astfel cavaler și nobil. Însă vocea lui Dumnezeu, pe care a auzit-o și care i-a șoptit: „Francisc, cine este mai mare, stăpânul sau slujitorul?“ l-a făcut pe sf. Francisc să i se adreseze lui Dumnezeu: „Doamne, ce trebuie să fac eu?“; această voce îl face să înțeleagă să se întoarcă în Assisi, deși oamenii îl vor considera dezertor.“ Impulsul pe care Excelența Sa a dorit să îl transmită prin această relatare a fost acela că: „Atunci când îl urmăm pe Isus, oamenii nu înțeleg imediat; misiunea Sfântului Francisc a început prin reconstruirea Bisericii San Damiano din Assisi și a continuat prin a predica oamenilor despre ce mare bucurie și fericire e să fii creștin. Atunci când oamenii l-au judecat pentru că era bogat, a înțeles că predica lui va avea ecou doar atunci când va trăi sărac, precum Isus; acela a fost momentul în care a început să dăruiască totul săracilor. Acest lucru i-a adus o mare fericire!“

La finalul Sf. Liturghii, pr. Daniel Lunic a rostit câteva cuvinte de mulțumire, prin care și-a exprimat bucuria sa și a întregii comunități că însuși Episcopul Diecezei i-a vizitat. După celebrarea Sfintei Liturghii, E.S. Iosif Csaba Pál, împreună cu pr. Daniel Dumitru s-au întâlnit cu copiii și tinerii parohiei și au discutat aspecte precum importanța rugăciunii și ce rugăciuni sunt cunoscute de aceștia – la această întâlnire fiind prezenți și părinții tinerilor.

Marți, 5 octombrie 2021, în cea de-a doua zi a vizitei canonice, începând cu ora 12.00, Excelența Sa Iosif Csaba Pál a celebrat o Sfântă Liturghie în comuna Șiria, județul Arad, concelebrant fiind pr. Daniel Lunic, paroh de Ghioroc. Cu această ocazie au fost binecuvântate și lucrările de renovare efectuate la biserică pe parcursul ultimilor trei ani de zile. Au participat la jertfa Euharistică autoritățile locale și județene, precum și un grup din Ungaria aflat în vizită în localitate.

Cu mare drag și bucurie, episcopul diecezan a salutat întreaga comunitate, care a menționat: „Vă mulțumesc că, încă de la ușa bisericii m-ați primit cu un cadou, cu cuvinte frumoase, cu multă iubire. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească și să binecuvânteze strădania cu care păstrați valorile noastre creștine.“

În cadrul omiliei, Excelența Sa a transmis întregii comunități faptul că: „Isus a venit să ne ofere fericirea pe care o urmărim și o căutăm cu toții. Fericit este acela care trăiește conform învățăturii lui Isus Cristos. Să încercăm să îl iubim pe Domnul Dumnezeul nostru din tot cugetul și toată puterea noastră. Prima oară trebuie să ne deschidem în fața lui Dumnezeu, de la el trebuie să primim iubirea, pentru a-i putea iubi și noi pe ceilalți. Cineva spunea odată că așa trebuie să trăim, ca o pasăre care cântă de pe o creangă șubredă. Nu se teme că se va rupe creanga, pentru că are aripi. Așa să trăim, liberi, privind la Dumnezeu ca la cea mai mare bogăție a noastră.“

Începând cu ora 15.30, episcopul s-a întâlnit cu membrii grupului de Rozariu ai comunității parohiei Ghioroc, unde a discutat despre situația celor care sunt bolnavi și modalitățile prin care misterele de Rozariu pot ajunge la aceștia. De asemenea, credincioșii au împărtășit momentele în care au contribuit, cu resurse financiare personale, la ajutorarea nevoiașilor parohiei.

De la ora 17.00, episcopul a avut o întâlnire cu membrii Consiliului Parohial, fiecare membru având posibilitatea de a împărtăși rolul său în comunitate; totodată, aspectele aduse în discuție au fost modalitățile prin care pot fi atrași mai mulți tineri către Biserică, dar și posibilitatea instituirii unor grupuri de familii la nivel parohial.

Sperăm ca această întâlnire să aducă roade îmbelșugate în parohia romano-catolică din Ghioroc și ca toate discuțiile și propunerile nou-lansate să poată fi implementate, toate pentru a aduce o mai mare slavă lui Dumnezeu.

Thabitta Kozilek, (prelucrare redacțională de Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara)