Actuala biserică parohială a comunității romano-catolice din Sânnicolau Mare a fost ridicată de contele Sándor Nákó și consacrată în data de 17 octombrie 1824 de către episcopul de Cenad cu sediul la Timișoara, Ladislaus Kőszeghy de Remete, patroana ocrotitoare fiind Sf. Tereza de Ávila.
Cu prilejul jubileului de 200 de ani, în perioada 4-15 octombrie membrii acestei comunități și pr. paroh Attila Andó împreună cu, cu Forumul Democrat al Germanilor din Sânnicolau Mare, respectiv cu partenerii și susținătorii acestuia, cu asociația credincioșilor de etnie germană stabiliți în Germania (HOG Großsanktnikolaus), cu UDMR – filiala Sânnicolau Mare, cu sprijinul Primăriei Sânnicolau Mare și Consiliului Local, al domnului Gheorghe Nakov, deputat al minorității bulgare în Parlamentul României și al asociației „Altenhilfe Großsanktnikolaus“, au organizat o serie de programe aniversare.
Primele evenimente au fost organizate în perioada 4-6 octombrie despre care am relatat deja pe site-ul Episcopiei de Timișoara (aticolul se poate citi aici). În continuare, în zilele de 11, 12 și 13 octombrie a.c. credincioșii au participat la programe spirituale, coordonate de călugării franciscani P. Tibor Pantea OFM (originar din Sânnicolau Mare), P. Károly Nagy OFM și P. Sebestyén Fábián OFM.
Sf. Liturghie de hram a fost celebrată în 15 octombrie a.c., sărbătoarea patroanei bisericii, Sf. Tereza de Ávila, la ora 16:00 de Msgr. Johann Dirsch, vicar general. Au concelebrat Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, Pr. Nikola Lauš, director al Cancelariei Episcopale, împreună cu un grup numeros de preoți diecezani. Din partea Bisericilor surori au fost prezenți Pr. Sergiu Soica, paroh al Parohiei Greco-Catolice Sânnicolau Mare, Pr. Marius Podereu, protopop ortodox român și Pr. Călin Cioban, paroh din partea Protopopiatului Ortodox Sânnicolau Mare, pastorul Peter Pop, paroh reformat de Jimbolia, care administrează și comunitatea din Sânnicolau Mare.
La Sf. Liturghie au fost prezenți domnul primar Dănuț Groza, domnul viceprimar Radu Asaftei și membrii Consiliului Local și reprezentanți ai Primăriei. De asemenea, au sosit mai multe perechi de tineri îmbrăcați în frumoasele porturi populare ale etniilor română, maghiară, germană și bulgară. Sf. Liturghie a fost înfrumusețată de cântecele interpretate de corul bisericii condus de domnul cantor Adrian-Dumitru Matea.
În cuvântul său introductiv rostit în limbile română, maghiară și germană Pr. Attila Andó i-a salutat pe toți cei prezenți și a cerut în continuare harul lui Dumnezeu, ocrotirea și mijlocirea patroanei bisericii, Sf. Tereza de Ávila pentru viitorul acestei comunități. „Sf. Tereza de Ávila ne-a arătat un drum al credinței, un drum spiritual, pe care putem să înaintăm spre Cristos și spre mântuire“ – a spus la începutul Sf. Liturghii Msgr. Johann Dirschl.
Evanghelia acestei sărbători a fost proclamată de Pr. Nikola Lauš, director al Cancelariei Episcopale.
În omilia sa rostită în limbile română și maghiară Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral a citat cuvintele episcopului Augustin Pacha: „Fiecare biserică construită este o predică scrisă pe piatră.“ În continuare Pr. Szilvágyi a menționat: „Bisericile sunt semne ale năzuinței omului după Dumnezeu. Stimați credincioși, aveți o biserică veche de două secole, care este dovada faptului, că în inima înaintașilor Dumneavoastră a trăit Dumnezeu. Știm, că această biserică a fost ridicată de contele Nákó, dar cu siguranță au contribuit și membrii comunității de atunci, așa cum au contribuit de-a lungul celor 200 de ani și contribuie și astăzi credincioșii. Sf. Paul ne spune: «Nu ştiţi că voi sunteţi templul lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi?» Până atunci o să avem biserici întreținute și pline, până când Dumnezeu trăiește în noi.“
La sfârșitul Sf. Liturghii Pr. paroh Attila Andó a oferit medalii jubiliare emise cu ocazia bicentenarului bisericii din Sânnicolau Mare părintelui Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, părintelui Nikola Lauš, director al Cancelariei Episcopale și celor, care s-au implicat și se implică în viața Parohiei. Totodată, Părintele Paroh a adresat cuvinte de mulțumire persoanelor, care au contribuit la diferitele activități ale comunității și la organizarea acestei serii de programe jubiliare: doamnei Dietlinde Huhn, președinta Forumului Democrat al Germanilor din Sânnicolau Mare, doamnei Andreea Kremm, doamnei crâsnic Claudia Schulde, ministranților, doamnelor care au pregătit agapa la care au fost invitați toți cei prezenți după Sf. Liturghie.
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara