Szentháromságvasárnap, június 16-án nagy lelkesedéssel és örömmel vett részt a temesvár-józsefvárosi templomban egy közös hálaadó szentmisén a nagybecskereki egyházmegyéből, Zentáról, valamint a temesvári egyházmegyéből, Temesvárról, Újszentesről, Aradról, Zimándújfaluról érkezett zarándokok népes csoportja.
A két csoport első alkalommal hat évvel ezelőtt találkozott egy međugorjei zarándoklat alkalmával, ahol a magyar szentmisére igyekezve ismerkedtek meg, majd összebarátkoztak és a követkéző években ugyanabban az időpontban szervezték meg útjukat a bosznia-hercegovinai zarándokhelyre. Az évek folyamán ugyanakkor nem csak Međugorjéban találkoztak és találkoznak: legutóbb a zentai csoport látogatott Temesvárra, hogy együtt ünnepeljenek és örvendjenek a viszontlátásnak, és hálát adhassanak a Szentlélek közösséggé formáló erejéért.
Hiszen a zarándoklat egyik fontos eleme a találkozás. Olyan emberek látják viszont egymást, akik ugyanazt a célt keresik: meg akarnak újulni, erőt akarnak gyűjteni. Úgy akarnak találkozni, hogy a különleges alkalom középpontjában ott legyen Isten. Szoros kötelék alakult ki a csoportok között, amelynek alapja a hit, a Mária-tisztelet, az imádság. Ez a találkozás viszonzása volt egy tavalyi meghívásnak, amely egy szentségimádással egybekötött imaest volt Zentán.
A szentmisén elhangzott prédikációban Szilvágyi Zsolt plébános – aki mindkét csoport lelki vezetője – a Szentháromságot a legtökéletesebb közösségnek nevezte, amely a szeretetben válik eggyé. Ehhez hasonló a két zarándokcsoport is: egymást támogatva, segítve, egymásért imádkozva válunk szeretetközösséggé, bár országhatár választ el bennünket. A napot szentségimádás zárta, amely után lelkiekben feltöltődve és a közeli viszontlátás reményében köszöntünk el zarándoktársainktól.

Erdei Ágota
Fotók: Csapó Csaba