Úrnapja ünnepe a Millenniumi templomban
A Szent György székesegyház felújítási munkálatai miatt idén Pál József Csaba megyéspüspök a temesvár-gyárvárosi templomban mutatott be úrnapi szentmisét. A liturgiára a város több plébániájáról érkeztek lelkipásztorok és hívek.
A Főpásztort elsőként Kapor János helyi plébános üdvözölte, aki úgy fogalmazott, hogy az Egyház tanítása szerint az Eucharisztia a keresztény élet forrása és csúcsa. Ugyanakkor a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az ünnepnek még hangsúlyosabb üzenete van.
Szentbeszédében Pál József Csaba megyéspüspök kiemelte: nem csak azt ünnepeljük, hogy Jézus jelen van a kenyér és bor színében, hanem azt is, hogy Jézus szeret minket. – Jézus az életét akarja nekünk átadni úgy, ahogy mi azt be tudjuk fogadni. Mi az életet kapjuk Tőle és azt adjuk tovább. Mert amit továbbadunk, az marad meg nekünk. Amit magunknak megtartunk, az örökre el fog veszni. Legyünk áldás a családunkban, ahol élünk. Az Oltáriszentségben tökéletes szeretetet kapunk, és ez indít el minket a tökéletes egység felé – mondotta a Főpásztor.
Az ünnepi szentmisét követően indult el az úrnapi körmenet a templomban, valamint a templom körül felállított, virággal díszített oltárokhoz, ahol az elhangzott evangéliumi részletek is az Oltáriszentségről szóltak. Úgy a szentmisén, mint az ünnepi körmenetek a kántori szolgálatot ellátta: Dumitresc Emil, a Millenniumi templom kántora, besegített Bajkai Róbert, a székesegyház kántora valamint Kelemen Krisztián a Temesvár-Erzsébetváros kántora.
A körmenetet követően a résztvevők szentségi áldásban részesültek, és megszentelt zöld ágat vittek otthonaikba az úrnapi oltárokról.
S.