Június 22-26. között Róma városa ad otthont a Családok Világtalálkozójának, amelyet utoljára 2018-ban rendeztek meg Dublinban.

Somogyi Viktória – Vatikán

Az esemény előkészületei már javában zajlanak. A találkozó részleteiről Gabriella Gambino professzor, a Világiak, a család és az élet dikasztérium titkár-helyettese tájékoztatta az újságírókat. Elmondta, hogy a COVID-19 világjárvány miatti késések ellenére a római és a világ egyházmegyéi készülnek a X. Családi Világtalálkozóra.

Eseménynaptár
A találkozó, amelynek témája „Családi szeretet: hivatás és út az életszentséghez” június 22-én, szerdán a Családok Fesztiváljával nyílik meg Ferenc pápa jelenlétében a vatikáni VI. Pál teremben. Június 23. csütörtök és 25. szombat között lesz a Pasztorációs Kongresszus, amelyet szintén a VI. Pál teremben tartanak. Szombaton délután a Szent Péter téren szentmisét mutat be a pápa, vasárnap pedig részt vesznek a pápa Úrangyala imádságán.

Pasztorációs Kongresszus
A Pasztorációs Kongresszus részleteit ismertetve Gambino professzor rámutatott, hogy az eltér a korábbiaktól. Kifejtette, hogy nem akadémiailag felépített konferenciák lesznek teológiai-doktrinális tartalommal, hanem a találkozás és a meghallgatás pillanatai. A cél „a pápa által választott téma kidolgozása, figyelembe véve az „Amoris laetitia” néhány határozott iránymutatását, amely szöveg nagyon világos tervezési vonalakkal mutatja be a családpasztoráció lehetséges fejlődését a következő években”. A Kongresszus öt fő konferencia köré épül, amelyek számos alapvető témával foglalkoznak, mint például a családok nehézségei a mai társadalmakban; a párok felkészítése a házaséletre; és néhány „egzisztenciális periféria” helyzet a családon belül.

Családok Fesztiválja
A Családok Fesztiváljáról szólva Walter Insero prelátus, a római egyházmegye Tömegkommunikációs Irodájának igazgatója megjegyezte, hogy ez a találkozó a nyitórendezvény, amelynek címe „A család szépsége”. Továbbá kiemelte, hogy a Családok Fesztiválján együttműködik a Vatikáni Kommunikációs Dikasztérium, a Vatikáni Média, a RAI olasz műsorszolgáltató és a római egyházmegye Tömegkommunikációs Irodája. A fesztiválon családok tanúságtételei hangzanak el, valamint művészek, köztük az olasz énekes trió, az „Il Divo” is fellép.

Családok elkísérése és fogadása
A Családok Világtalálkozója olyan nemzetközi esemény, amely a szegényebb nemzetekből érkező családok fogadására is törekszik. Ukrajna is képviselteti magát. Az LMBT családok részvételével kapcsolatos kérdésre Gambino professzor elmondta, hogy az „Amoris laetitia” szellemében fontos, hogy mindenkit irgalmasan és szeretettel kísérjünk az Atya szeretete felé, és minden családnak éreznie kell, hogy az egyház elkíséri.

Védőszentek
A pápa római helynöke Angelo de Donatis bíboros levelében hangsúlyozta, hogy az első boldoggá nyilvánított házaspár, Luigi és Maria Beltrame Quattrocchi lesznek a Családok X. Világtalálkozójának védőszentjei.

Forrás: www.vaticannews.va/hu