Az Amoris letitiae pápai buzdítás témájával szervezték meg az idei magyar nyelvű tábort családosoknak Lippán M. Böbe schönstatti nővér és Szilvágyi Zsolt püspöki helynök, családreferensek a temesvári egyházmegyében. A táborban 9 család vett részt, „régi motorosok” és újak, ez utóbbiak közé  tartozom én is a családommal.
Jó volt megtapasztalni, hogy a különbözőség és ismeretlenség ellenére milyen jó együtt játszani más családokkal. Péntek este a bemutatkozó körben megtudhattuk egymásról, hogy ki mit szeret. Szombat délelőtt a házaspároknak Böbe nővér a szentatya által meghirdetett családok éve alkalmából a családban megélhető és felfedezendő öröm forrásairól tartott előadást. Néhány gyakorlati példán keresztül felhívta a figyelmünket, hogy a szeretetből fakadó öröm boldog családokat eredményez. Tillmann atya 5 pontba gyűjtötte a családban megélhető öröm feltételeit: alvás, hála, minőségi munka, közös teherviselés, nehézségek elszenvedése.
A vasárnapi előadás középpontjába a Szent József év kapcsán az édesapák kerültek. Szép és különleges volt ráfigyelni, hogy az édesapák szerepe a családban egyáltalán nem mellékes. A jó Isten minden tulajdonságát megtestesíti egy apuka. A mai fura világunkban jó volt ráfigyelni ezen a családos hétvégén az öröm fontosságára. Gyerekek és felnőttek a fárasztó meleg ellenére pozitív élményekkel gazdagodtunk. Hála a szervezőknek, kisegítőknek!
Köles Katalin, Pécska

x x x

A lippai Caritas szervezet által működtetett Jakobus ház adott otthont július 30 – augusztus 1. között a magyar nyelvű családos tábornak. A találkozó pénteken a kora esti órákban kezdődött. A közös vacsora után minden család bemutatkozott, majd közös program következett.
Szombaton a vidám reggeli torna után mindenki éhesen ült asztalhoz. Reggeli után Szilvágyi Zsolt atya szentmisét mutatott be. Ezt követően a házastársak Böbe nővér előadását hallgatták meg. Az előadást párbeszélgetés majd megosztókör követte. Míg a felnőttek minőségi időt töltöttek együtt, addig a gyermekek vidám játékokban és kézműves foglakozáson vettek részt. A finom ebéd után délutánig szabadidő következett. Miután mindenki kipihente magát, a családok Böbe nővér vezetésével mókás játékokban mérték össze rátermettségüket. Ezt követően, vacsora után, minden család vidám produkcióval szórakoztatta a többieket. Majd végül, de nem utolsósorban, az est fénypontja, a tábortűz következett.
Vasárnap szintén tornával indult a nap, majd a reggelit követően a házaspárok Böbe nővér előadását hallgatták meg. Az előadás után párbeszélgetés majd megosztókör következett. A gyermekek számára Lázár Erika cukrász mézeskalács díszítést szervezett. A programot a családokért felajánlott szentmise követte, melyet Szilvágyi Zsolt atya mutatott be. A tábor finom ebéddel zárult a kora délutáni órákban. Minden szervezőnek nagyon köszönjük a tartalmas és léleképítő hétvégét!
Kovács Edit és Zsolt