Idén Kisboldogasszony napja vasárnapra esett, így egyházmegyénk templomaiban a szentmisék keretében a Szűzanya születéséről is megemlékeztek. Ugyanakkor számos közösségben a mai ünnep egyben templombúcsú is, tehát Szűz Mária születésének napja még kiemelkedőbb ünnep.
Ez utóbbiak közé tartozik a temesvár-józsefvárosi plébánia is, ahol, mint minden évben, idén is szűknek bizonyult a templomhajó.
Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök, helyi plébános meghívására a búcsús szentmisét 10 órai kezdettel Barazsuly István szalvatoriánus szerzetes, a temesvár-erzsébetvárosi templom plébánosa mutatta be, koncelebrált Kocsik Zoltán, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum igazgatója és Váncsa Csaba temesvár-gyárvárosi segédlelkész.
Bevezetőjében Szilvágyi Zsolt plébános örömmel üdvözölte az egybegyűlteket, valamint az oltártestvéreket, ugyanis, mind mondotta, az édesanya születésnapja különleges ünnep a családban. A józsefvárosi közösség számára is kiemelkedő ünnep a templom védőszentje, Szűz Mária születésnapja, amely egybegyűjti e nagy család tagjait. – Egyszer egy anya úgy fogalmazott: tudja, tisztelendő úr, mikor a legboldogabb egy anya? Amikor együtt látja minden gyermekét. Mi tehát ma nagy örömet szereztünk Égi Édesanyánknak – mondotta Szilvágyi Zsolt plébános.
Magyar, román és német nyelven elhangzott szentbeszédében a főcelebráns P. Barazsuly István így fogalmazott: úgy jött el a mai ünnepre, mint gyermek az édesanyjához, hiszen az erzsébetvárosi közösség egykor a józsefvárosi plébániához tartozott. Ugyanakkor elmondotta azt is, hogy az erzsébetvárosi plébánia filiájában, Gyirokon szintén templombúcsút ünnepelnek ma. – A Szűzanyának fontos, hogy hozzá hasonlóan mi is igent mondjunk Isten akartára. Ő türelemre, reménységre és megbocsátásra tanít minket. Nagyon fontos, hogy le tudunk ülni együtt, egy asztalhoz, mint például most is, együtt részesülünk a szentáldozásban és testvérekké válunk – fogalmazott Barazsuly István plébános.
A szentmise ünnepélyességét emelte a Dumitresc Norbert kántor vezette énekkar zenei szolgálata.
A liturgiát követően a jelenlévőket a plébánia udvarán terített asztal várta, Horváth Rémusz és Miklós Kálmán gondos felügyelete mellett bográcsokban főtt a gulyás, de nem hiányzott a sós és édes harapnivaló sem.
A józsefvárosi templombúcsú idén is mindenkit meggyőzött arról, hogy a hit egyik erős pillére az itt élők összetartozásának és hűségének e régi városnegyed hagyományaihoz.
S.E.