Dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Kelemen Hunor RMDSZ elnök jelenlétében október 2-án, szerda délután felavatták a Bolyai János egyetemi szakkollégiumot. Az ünnepségen részt vett Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető helyettese, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Pál József Csaba megyéspüspök, Farkas Imre temesvári alpolgármester, Marossy Zoltán Temes megyei RMDSZ elnök, Halász Ferenc Temes megyei főtanfelügyelő-helyettes, Molnár Zsolt romániai ombudsman-helyettes, prof. dr. Zakar Péter a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Tamás Péter temesvári magyar tiszteletbeli konzul, több egyházi intézmény és civil szervezet vezetője.
Mint az ünnepség bevezetőjében elhangzott, a Temesváron tanuló magyar egyetemisták számára a szakkollégiumnak a lakhatási gondok megoldása mellett nagyon fontos közösségépítő szerepe van, továbbá lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok ne szakadjanak ki a magyar közegből. A felszólalók többször is kiemelték, hogy a Bolyai János Szakkollégium létrejötte sokak áldozatvállalásának és munkájának eredménye. Külön köszönet illeti Magyarország Kormányát, amely jelentős összeggel, 150 millió forinttal járult hozzá az intézmény felújításához, a berendezéshez és a működés elindításához, a Temesvári Püspökséget, amely 30 év ingyenes használatra adta át az ingatlant, Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, aki kezdettől fogva felkarolta a szakkollégium gondolatát, ezzel is hangsúlyozva a bánsági magyar közösség megerősítésének fontosságát, valamint Molnár Zsolt volt parlamenti képviselőt, aki nem csupán kezdeményezte a szakkollégium létrejöttét, hanem sokat tett a projekt megvalósítása érdekében.
Farkas Imre temesvári alpolgármester beszédében hangsúlyozta: a szellemi táplálékról gondoskodó Bolyai János Szakkollégium célja, hogy városunkban olyan környezetet biztosítson a magyar egyetemisták számára, ahova jó tartozni, és ahol magyar nyelvű szakmai programok zajlanak.
Magyarország Kormányának képviseletében dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: egy iskola, egy kollégium felépítése, átadása mindig a jövőről szól. – Nem egy hagyományos kollégium átadásán vagyunk, hanem egy szórványkollégium átadásán. Szórványkollégium – lefordíthatjuk ezt a szót a különböző világnyelvekre, de nem biztos, hogy érti is a világ. Mert a nemzetpolitika kifejezés ismeretlen nyugaton, hiszen ott a politika ab ovo nemzeti. De nálunk kissé más a helyzet. A történelem viharai miatt a magyar nemzet tagjainak egyharmada más országok fennhatósága alá került, de ettől még a magyar nemzet része maradt – utalt a magyar miniszterelnök-helyettes arra, hogy az anyaország jelenlegi kormánya felelősséget vállal a külhoni magyar közösségekért. Majd reményét fejezte ki, hogy ez a kollégium nem csupán egy sziget lesz, hanem magyar közösségi térként áll a diákok rendelkezésére. – Ez a mai alkalom egy kis közösség nagy ünnepe. Őszintén kívánom, hogy a kollégiumban a diákok boldog és hasznos éveket töltsenek, gyarapodjanak tudásban, szellemiekben, és azt se felejtsék el, hogy ez az épület egyben egy kis haza, egy kis Magyarország – zárta ünnepi beszédét dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Újságírói kérdésre pedig elmondotta: a magyar kormány támogatása a Bolyai János Szakkollégium esetében a lehető legjobb helyre került. Ez az intézmény lehetőséget nyújt az identitás megerősítéséhez, amelyre a szórvány magyarságnak van a legnagyobb szüksége.
–  Hogyha három szóban kellene összefoglalnom a mai eseményt, azt mondanám, hogy közösségi oktatás, gyarapodás, összefogás – indította beszédét Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke, aki úgy fogalmazott: az oktatás az erdélyi, bánsági, partiumi magyarság számára nem csupán stratégiai kérdés, hanem egyenesen létkérdés. Majd úgy folytatta: – Az RMDSZ három évtizedes történetének legnagyobb eredménye a magyar oktatási rendszer újrateremtése a bölcsődétől az egyetemig. De ehhez kellett a közösség kitartása, áldozatvállalása és nem egyszer harca a jogainkért, szakmai tudás, valamint a magyar kormány nélkülözhetetlen támogatása. Közös sikerünk ez. Csakhogy nem állhatunk meg itt. Tovább kell fejleszteni a magyar nyelvű oktatást, sőt, általában az oktatást Romániában azért, hogy versenyképes legyen a tudás. Hogy magyarul tanulni ne csak a közösséghez való tartozás kifejezése, ne csak az identitás megerősítésének az eszköze, hanem a magasabb minőségű tudás elsajátításának az intézményes kerete is legyen.
Pál József Csaba megyéspüspök a magyar kormányhoz és a Bánsági Közösségért Egyesülethez intézett köszönő szavai mellett a kollégiumban otthonra találó diákokhoz is szólt. – A harminc bentlakó diák két és fél apostoli csapatot alkot. Fontos, hogy Jézus ott legyen köztetek. Egymást segíthetitek valódi értékek szerint élni, majd innen kikerülve az igazi keresztény és magyar értékek apostolai lehettek. Amit a lelketekre szeretnék kötni, az az összetartás – fogalmazott a Főpásztor, aki szóbeli meghívót nyújtott át a temesvár-belvárosi Szent Katalin templomba október 15-re, az egyetemi év megnyitó szentmiséjére.
Az átadási ünnepségen felszólalt Nagy György Tamás, a Temesvári Műszaki egyetem professzora, aki elmondta: a bentlakók fele-fele arányban székelyföldiek, illetve szórványból érkezettek, az itt zajló képzés pedig multidiszciplináris lesz.
Molnár András, a Bánsági Közösségért Egyesület elnöke röviden bemutatta a kollégiumot. Mint mondotta, az intézmény 30 diáknak biztosít szálláshelyet két-, három- illetve négyágyas szobában, amelyek mindegyike saját fürdővel rendelkezik. A földszinten és emeleten is található teakonyha, teljes felszereléssel. A konferenciaterem 70 fő befogadására alkalmas. Az ingatlan pincehelyiségében mosó- és szárítógéppel ellátott mosoda és közösségi tér kapott helyet.
A bentlakó egyetemisták nevében Makkai Mercédesz és Juhász-Boylan Pál szólalt fel. A Bartók Béla Elméleti Líceum növendékeinek citeramuzsika előadását követően Pál József Csaba megyéspüspök megáldotta a szakkollégiumot.