Sajtóközlemény (részlet)


A Romániai Caritas Konföderáció elindítja a Federația SenioriNet – ONG-uri mai puternice în sprijinul vârstnicilor din România! elnevezésű projektjét

A projekt a Romániai Caritas Konföderáció, a Four Change Egyesület, a Közösségi Támogatás Alapítvány (Fundația de Sprijin Comunitar) és a Balázsfalvi Görög Katolikus Érsekségi Catitas Szervezet közös szervezésében zajlik az Active Citizens Fund România anyagi támogatásával. A program Norvégia, Izland és Liechtenstein EGT 2014-2021 támogatás keretében valósul meg. A projekt célja a nonprofit szervezetek és a civil társadalmi szervezetek teljesítőképességének és fenntarthatóságának növelése.
A projekt futamideje 32 hónap (2021. április – 2023. november), elszámolható becsült összköltsége 263,383.97 Euro.
A Federația SenioriNet – ONG-uri mai puternice în sprijinul vârstnicilor din România! (SenioriNET Szövetség – erősebb civil szervezetek az idősek támogatására Romániában!) projekt abból indul ki, hogy szükség van az idősek szociális és társadalmi-egészségügyi szolgáltatóinak koalíciójára, hogy közösen emeljenek szót az idősek támogatásáért Romániában. A cél 60, az idősek számára szociális-orvosi szolgáltatásokat nyújtó civil szervezet teljesítőképességének növelése, a SenioriNET hálózat révén annak érdekében, hogy rendszerszintű változásokat hozzanak létre az időseket érintő szociálpolitikában, különös tekintettel a szolgáltatások közpénzből történő finanszírozására.
Doina Crângașu (Caritas Románia Konföderáció), projektmenedzser: Az időseket érintő problémákat az önállóság és az öntevékenység csökkenése okozza, az életkorral összefüggő kórképek következtében – a magány, az elégtelen jövedelem miatti fokozott szegénység, a közösségi támogatási hálózatok hiánya, a nehezen elérhető orvosi és szociális szolgáltatások. Ebben az összefüggésben az idősek számára nyújtott szociális és társadalmi-orvosi szolgáltatások elengedhetetlenek életminőségük javításához.
A projekt a következő célok megvalósítására irányul:
– Az informális SenioriNET hálózat kialakítása annak érdekében, hogy a hatóságokkal folytatott párbeszéd releváns szereplője legyen.
– SenioriNET tagszervezetek fejlesztése az érdekképviseleti tevékenységek végrehajtása érdekében, helyi és megyei szinten az idősek számára ajánlott szociális és orvosi szolgáltatások megkötésére.
– Az idősek jogaival kapcsolatos tájékoztatás és tudatosság növelése Romániában. Ennek érdekében elkészítik az idősek jogairól szóló fehér könyvet, amely az érdekképviseleti kampány állásfoglalása lesz. Ezzel egyidőben lépéseket tesznek egy petíció benyújtására és 10.000 aláírás összegyűjtésére a romániai idősek jogainak támogatása érdekében.
– A SenioriNET hálózat képviseletének növelése az európai szakfelületeket, a romániai idősek érdekeinek európai szintű képviselete és a bevált gyakorlatok átvétele érdekében.