Ferenc pápa a 67 éves Claudio Gugerotti érseket, Nagy-Britannia eddigi apostoli nunciusát nevezte ki Leonardo Sandri bíboros utódjának, aki a korhatárt elérve befejezi prefektusi szolgálatát.

Somogyi Viktória – Vatikán
Ferenc pápa Claudio Gugerotti érseket nevezte ki a Keleti egyházak dikasztériumának élére. A vezetőváltás tizenöt év után következett be, mert Leonardo Sandri bíboros prefektus nemrég betöltötte 79. életévét. XVI. Benedek pápa 2007 júniusában Sandri bíborost bízta meg a prefektusi poszttal, amelyet Ferenc pápa 2014-ben ismét megerősített. A bíboros január közepén fejezi be prefektusi szolgálatát, amikor a 67 éves Claudio Gugerotti érsek veszi át a munkáját.

Tanulmányok és szolgálat
Az 1955-ben Veronában született Gugerotti érsek csatlakozott a Don Nicola Mazza Kegyes Társulathoz, és 1982-ben szentelték pappá. A velencei Ca’ Foscari Egyetemen szerzett diplomát keleti nyelvek és irodalom szakon, liturgiából pedig a Pápai Szent Anzelm Egyetemen. A Pápai Keleti Intézetben keleti egyháztudományokból doktorált. Tanít ​​Velence, Padova és Róma egyetemein, valamint a Pápai Gergely Egyetemen és a Pápai Keleti Intézetben.

Nunciusi megbizatások
Gugerotti érsek a Keleti Egyházak Kongregációjában, a mai Keleti egyházak dikasztériumává vált hivatalban dolgozott 1985-től kezdődő széleskörű szentszéki szolgálatában. 1997-ben II. János Pál pápa a Kongregáció titkár-helyettesévé nevezte ki. 1990 és 2001 között a Pápai Liturgikus Szertartások Hivatalának tanácsadójaként szolgált. 2001-ben a pápa Ravello címzetes érsekévé nevezte ki, majd 2002-ben II. János Pál szentelte püspökké. Ekkor megkezdte szolgálatát a pápai képviseleteken és nunciatúrákon szerte a világon. Apostoli nunciusként szolgált Grúziában, Örményországban és Azerbajdzsánban. 2011-ben XVI. Benedek pápa Fehéroroszország nunciusává nevezte ki. Ferenc pápa 2015-ben Ukrajnába, majd 2020-ban Nagy-Britanniába küldte nunciusként.

Publikációk
Számos cikk és tanulmány mellett Gugerotti érsek több olasz nyelvű könyv szerzője, amelyek egybegyűjtik tapasztalatait és tanulmányait a keleti egyházakkal és a liturgiával kapcsolatban, többek között: „A szentelések örmény liturgiája és a ciliciai korszak – Az egyházak közötti szeretetközösség teológiájának rítusbeli eredményei” (Róma, 2001); „Az új liturgikus ember” (Róma 2005), amelyet románra és ukránra is lefordították; „A Kaukázus és környéke” (Róma, 2012); és a „Kelet tükörképe” (Bose 2012).

Forrás: www.vaticannews.va/hu