December 16-án, hétfőn a temesvár-belvárosi református templomban 18 órakor ökumenikus istentiszteletet tartottak, amelynek keretében megnyitották az idei Egyházi Zene Kórusfesztivált. A rendezvény meghívottai között volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pál József Csaba megyéspüspök, Zvika Kfir rabbi, Kovács Zsombor evangélikus-lutheránus lelkipásztor, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Farkas Imre temesvári alpolgármester, Marossy Zoltán Temes megyei RMDSZ elnök, a Jeruzsálemi Szent Lázár lovagrend részéről dr. Révész János és neje Anikó.
Az egybegyűlteket elsőként Fazakas Csaba lelkész, a belvárosi református gyülekezet lelkipásztora üdvözölte, köszöntve azokat az énekkarokat is, akik a nyitórendezvényen felléptek: a Temesvári Muslicák (karvezető: Fazakas Csaba), a temesvári izraelita hitközség Shalom énekkara (karvezető: Alexandru Fischer), a fennállásának 55. évfordulóját ünneplő Carmina Dacica kamarakórus (karvezető: Tóth Flóra), a Szent György székesegyház Exultate énekkara (karvezető: Bajkai-Fábián Róbert), a Coram Deo baptista ifjúsági kórus (karvezető: Cornelius Tinco és Andrei Vidican), a Kovásznai Református Férfidalárda (karvezető: Antal Ernő) és a belvárosi református egyházközség Szabolcska Mihály vegyeskara (karvezető: Hindrich Sándor).
Ezt követően Tőkés László lelkipásztor Szent Pál apostol korintusiakhoz írt első levelének szavaival köszöntötte a résztvevőket: – Kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól, és az Ő szent fiától, az Úr Jézus Krisztustól! – majd a Zsoltárok könyvéből az 51. zsoltár 14. versét idézve így folytatta: „Add vissza nékem a te szabadításodnak örömét, és engedelmesség lelkével támogass engem”. Kedves Testvéreim, harminc esztendővel ezelőtt ez a két gondolat járt a fejünkben, hatotta át a szívünket. Szabadítás és engedelmesség. Krisztus szabadítását vártuk az advent heteiben és engedelmeskedtünk az Úrnak. Reményeink beteljesültek, történelmi szabadításnak lehettünk tanúi. Ebben a szellemben ünnepeljük az idei évfordulót.
A bevezető felszólalásokat követően került sor a kórusok zenés bemutatkozására, az énekkarok fellépését a jelenlévő lelkipásztorok imái és adventi üzenetei foglalták keretbe. Pál József Csaba megyéspüspök ugyancsak Szent Pál szavait idézve kiemelte: – Örüljetek az Úrban szüntelenül! Újra csak azt mondom, örüljetek. Az Úr közel van. Ez az örömünk valódi forrása, és ez az öröm nem múlandó. Figyeljünk továbbra is az Úrra, aki értünk született.
A kórusfesztivál keretében az egybegyűltek megtekinthették azt a 3D-s épületvetítést, amelynek címe Újrajátszott történelem, és amelynek „vetítővászna” a belvárosi református bérpalota fala volt. A budapesti Bordos Artworks produkciója lenyűgöző képekkel elevenítette fel a 30 évvel ezelőtti eseményeket, amelyek ugyanezen a helyen kezdődtek azzal, hogy Európa egyik legelnyomóbb szocialista rendszerében egy fiatal református lelkipásztor elhatározta: ledönti a hallgatás falát…