SAJTÓKÖZLEMÉNY 

Románia római katolikus és görögkatolikus püspökei 2022. szeptember 19-21-én Nagyváradon találkoztak a Románai Katolikus Püspöki Konferencia (RKPK) őszi plenáris ülésére, amelyet Aurel Percă, bukaresti érsek-metropolita, a RKPK alelnöke vezetett.
Az esemény megnyitóján beszédet mondott Germano Penemote, Románia és a Moldovai Köztársaság Apostoli Nunciatúrájának tanácsosa, valamint P. Sofronie Drincec, nagyváradi ortodox püspök.
A napirenden szereplő témákat a helyi egyházak igényei határozták meg. Ahogy az a korábbi plenáris üléseken is lenni szokott, több imaalkalomra is sor került, előtérbe helyezve Ukrajna békéjét. A főpásztorok találkozójának kiemelkedő eseményei voltak az Urunk Színeváltozásáról nevezett templomban, a görögkatolikus szeminárium templomában, illetve a Szent Miklós székesegyházban bemutatott szentmisék, amelyeken papok, hívek és a Iuliu Maniu Görögkatolikus Líceum diákjai is szép számban vettek részt. Virgil Bercea püspöknek, a találkozó házigazdájának jóvoltából a résztvevők több kulturális programon vehettek részt, illetve a helyi civil hatóságokkal is találkozhattak.
Erős érzelmi töltettel bírt a görögkatolikus püspöki palota meglátogatása, amely 2018. augusztus 25-én pusztító tűzvész martaléka lett, és ez a tragédia a helyi főpásztor és a város egész közössége számára még mindig egy nyílt sebet jelent. Ezt követően a főpásztorok nagy örömmel látogatták meg a közelmúltban felújított Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotát.
A RKPK tárgyalásainak középpontjában a püspöki szinódus és a szinodalitás témája állt. 2021. október 17-én kezdődött a szinódusi folyamat első szakasza, amely a helyi egyházak meghallgatását és a velük való konzultációt túzte ki célul. Ez a szakasz 2022. augusztusában ért véget, és a RKPK el is küldte az országos összefoglalót a szinódus főtitkárságának a Vatikánba.
Az egyházmegyék, bizottságok és a RKPK intézményeinek beszámolóját követően a tárgyalások érintették a liturgikus élet, az oktatás, az ifjúság, a család, a papság és a megszentelt életet élők közötti együttműködés, valamint a más európai püspöki konferenciákkal és egyházi intézményekkel való kapcsolatok kérdéseit.
A RKPK következő ülésére 2023. május 10-12. között Szatmárnémetiben kerül sor, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye szervezésében. Az évente két alkalommal ülésező Romániai Katolikus Püspöki Konferenciát az ország római katolikus és görögkatolikus püspökei alkotják, kifejezve az egyházmegyék szoros kapcsolatát, illetve az egységet Szent Péter utódával, Ferenc pápával.

Francisc Ungureanu
főtitkár

Forrás: https://www.bisericacatolica.ro/episcopii-catolici-din-romania-in-comuniune-in-spiritul-sinodalitatii/