Kármel-hegyi Boldogasszony napján, július 16-án a máriaradnai bazilikához szervezett zarándoklat alkalmával a résztvevők a Skapulárés Boldogasszonyt ábrázoló kegykép Radnára érkezésére emlékeztek. Az 1650-es évekből származó kép, amelyet több mint 350 éve adományoztak a templomnak, 1695-ben, amikor a templomot a törökök felgyújtották, sértetlenül került ki a lángokból. Azt követően számos olyan, a kegyképhez fűződő csodatétel történt, amelyet az egyházi vizsgálatok is elismertek.
A zarándoklat ezúttal is egybegyűjtötte az egyházmegye papsága és a hívek népes csoportját, a 11 órakor bemutatott szentmise főcelebránsa Pál József Csaba megyéspüspök volt. Ezen a napon zarándokoltak a máriaradnai kegytemplomhoz a bánsági karmelita lelkiségi mozgalom tagjai is, akik a szentmise előtt katekézisen, délután pedig szentségimádáson vettek részt.
A szentmisét követően, délben került sor Xantus Géza neves erdélyi festőművész A végtelen vonzásában című kiállításának megnyitójára, aki ezúttal egy sorozat újabb keletű, egyházi ihletésű alkotását hozta el a radnai rendház művészeti galériájába. A kiállítást Pál József Csaba megyéspüspök nyitotta meg, majd Hegedűs Enikő művészettörténész méltatta a művészt és munkásságát. Mint mondotta, a csíksomlyói születésű festőművész olyan alkotó, aki a végtelen vonzásában él. A művészettörténész hangsúlyozta, hogy a tárlaton bemutatott alkotások a művész eddigi pályájának lényeges jegyeit tükrözik. Xantus Géza festői irányultságának megerősödésében meghatározó szerepet játszottak a római Accademia di Belle Arti festészeti karán folytatott tanulmányok, ahol mestere prof. Nunzio Solendo, valamint a budapesti katolikus teológiai képzés. – Xantus Géza több képzőművészeti műfajban is alkot. Az általa kedvelt tusrajz és olajfestmények mellett a freskófestészetben, üvegművészetben, belsőépítészeti tervezésben, plasztikában, valamint monumentális művekben, köztéri szobrok készítésében is megcsodálhatjuk tehetségét. Az itt kiállított alkotások többsége a 2016-2019. közötti évekből származik – ismertette Hegedűs Enikő művészettörténész.
A kiállítás 2019. október 10-ig tekinthető meg a máriaradnai rendház galériájában.

Szöveg: Ion Cădărean
Fotó: S. Voinea