A Házasság Hete keretében a temesvári egyházmegye Család- és Felnőttpasztorációs irodájának meghívására érkezett Aradra a magyarországi, de gátaljai felmenőkkel rendelkező Gorove házaspár, akik a február 15-én, szombaton az aradi Csiky Gergely Líceum dísztermében szervezett találkozón előadást tartottak. A rendezvényre nagy számban érkeztek családok Arad megyéből és Temesvárról.
A találkozót Szilvágyi Zsolt pasztorációs ügyekért felelős püspöki helynök, temesvár-józsefvárosi plébános nyitotta meg, aki szívélyesen üdvözölte a Gorove családot, az érdeklődőket, valamint a családokat elkísérő lelkipásztorokat. Ezt követően mindegyik család röviden bemutatkozott, hogy az előadók is megismerjék a résztvevőket, majd a Gorove házaspár az Énekek Éneke alapján a házastársi intimitásról tartott előadást.
– Ha megkérdeznénk a friss házasokat, hogy van-e intim kapcsolatuk, biztosan azt a választ kapnánk, hogy persze, hogy van. Ha az öt éves házasságban élő pároktól kérdeznénk ugyanezt, vajon mit válaszolnának? És a 10 vagy annál is több éve házasságban élők, ahol talán már több gyermek is van, vajon mit válaszolnának? – ezzel a kérdéssorral indította előadását a Gorove házaspár.
A mindennapi munka során, többféle emberel találkozunk, akik nagy része sajnos nem él boldog házaséletet, gyakran megcsalják a párjukat vagy talán már nincsenek is együtt. Kialudt a szerelmük lángja néhány év házasság után, öt – tíz év után.
Mi lehet a hosszú, boldog házasság egyik alappillére? Erre a kérdésre kapunk választ a Szentírásból, pontosabban az Énekek éneke könyvéből, amelyről a Gorove család beszélt a házastársaknak szóló előadásában. Ebben a könyvben le van írva, hogy egy férj hogyan kell közelítsen a feleségéhez, illetve a feleség a férjéhez.
Ennek fényében a Gorove házaspár, aki ötgyermekes szülők és 38 év házassági tapasztalattal rendelkeznek, megosztottak pár tanácsot, amit ajánlatos betartani ahhoz, hogy a szerelem lángja ne aludjon ki. Biztatták a jelenlevőket, hogy párjuknak merjék nyíltan elmondani, amit szeretnének, és ne várják el, hogy a társuk gondolatolvasó legyen. Orvosként Gorove László felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a napi több másodperces szemkontaktus, ölelés és csók a házastársak között, mely szorosabbra fűzi a kapcsolatukat és nem engedi, hogy a szerelem lángja kialudjon. – Mennyire egyszerű dolgok ezek, melyeket annak idején, amikor udvaroltunk a párunknak, könnyedén megtettünk, lehet, hogy mostanára ki-ki maradoznak. Ne keressünk kifogásokat arra, hogy miért nem gyakoroljuk ezeket, inkább távolítsuk el az akadályokat, amelyek férj és feleség között állnak. Ilyenek például a TV, a mobiltelefon, a barátok, a hobbi vagy egyéb olyan dolog, amely megakadályozza a házaspárok intim kapcsolatát – fogalmazott az előadó.
Merjük-e ezeket a jó tanácsokat gyakorlatba is ültetni? Merjük-e bevallani magunknak azt, hogy szerelmünk néha bizony nem annyira erős, mint amilyen a legelején volt? Kezdjük el gyakorolni mindennapi életünkben ezeket a lépéseket, és észre fogjuk venni, hogy házastársunk iránt érzett szerelmünk újra lángra lobban, és sokkal erősebb intim kapcsolatba kerülünk egymással.
Az előadást szentmise követte, melynek a legmeghatóbb része az volt, amikor házaspárunk felé fordulva, kezünket fölváltva egymás fejére téve áldást mondtunk. Biztatást kaptunk arra, hogy nem tudhatjuk, példamutató életünkkel hány válságban levő házasságot sikerül megmenteni. Biztatjuk a családokat, hogy minél gyakrabban vegyenek részt családos találkozókon, melyből sok lelki erőt tudnak meríteni.
Baum család (Péter és Melinda)