A három püspök kézjegyével látja el Altötting város Aranykönyvét. Első sor: Josef Lutz, Stuttgart Gerhards-Werk alelnöke, Pál József Csaba temesvári megyéspüspök / Románia, Dr. Robert Zollitsch, nyugalmazott érsek Freiburg im Breisgau / Németország és Dr. Varga Lajos, segédpüspök Vác / Magyarország; Második sor: Dr. Martin Huber regionális parlamenti képviselő, Paul Nemeth Regionális Parlament Stuttgart, Günther Mandl pápai prelátus, a kegyhely igazgatója és rektora, Herbert Hofauer főpolgármester, Stephan Mayer államtitkár, német parlamenti képviselő, Konrad Heuwieser regionális tanácsos. Fotó: Erwin Josef Tigla

A dunai svábok idei, 60. altöttingi fogadalmi zarándoklata keretében július 14-én a helyi Polgármesteri Hivatal nagytermében Herbert Hofauer főpolgármester fogadáson üdvözölte az egybegyűlteket. Üdvözlő beszédében a városvezető méltatta a dunai svábok hat évtizede megszakítás nélkül megszervezett zarándoklatait, akik azért jönnek el ide, hogy hálát adjanak a Szűzanya oltalmáért, amiért legalább néhányan túlélték a II. világháború borzalmait és az azt követő, megpróbáltatásokkal teli időszakot. Ebben az összefüggésben jegyezzük meg, hogy az altöttingi Mária-kegyhely tagja a „Shrines of Europe“ hálózatnak. Ez a hálózat gyakorlatilag egy 1966-ban megalakult munkaközösség, amely egyesíti Európa legfontosabb Mária-kegyhelyeit: Altötting, (Németország), Częstochowa (Lenygelország), Lourdes (Franciaország), Loreto (Olaszország), Fátima (Portugália), Mariazell (Ausztria) és Einsiedeln (Svájc). Herbert Hofauer főpolgármester javasolta, hogy a máriaradnai kegyhelyet is fogadják be ebbe a munkaközösségbe, amely minden szempontból előnyt jelent. A városvezető tervezi továbbá, hogy a közeljövőben felkeresi Máriaradnát több más európai polgármesterrel együtt, akik „Shrines of Europe“ program tagjai. A fogadás keretében a díszvendégek, Dr. Robert Zollitsch nyugalmazott freiburgi érsek, Varga Lajos  váci segédpüspök és Pál József Csaba temesvári főpásztor bejegyzést írhattak Altötting város Aranykönyvébe. A fogadáson beszédet mondott továbbá Stephan Mayer államtitkár, német parlamenti képviselő, Konrad Heuwieser regionális tanácsos, dr. Robert Zollitsch nyugalmazott érsek és a zarándoklat szervezője, a szentannai származású Josef Lutz.

Erwin Josef Țigla

Fordítás és adaptáció: Claudiu Călin
(Német nyelven megjelent: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, 27. év, 6649 Bukarest, 2019. július 24., szerda, 5. o.)