„A meghallgatás tehát a párbeszéd és a jó kommunikáció első, elengedhetetlen összetevője. Nem lehet kommunikálni, ha előbb nem hallgattunk meg, és nem lehetséges jó újságírás a meghallgatás képessége nélkül. Az objektív, kiegyensúlyozott és teljes körű tájékoztatáshoz hosszú odafigyelésre van szükség. Ahhoz, hogy egy riportban egy eseményről beszámolhassunk vagy egy valóságot leírhassunk, elengedhetetlen, hogy az ember képes legyen meghallgatni, sőt hajlandó legyen megváltoztatni a véleményét, a kezdeti hipotéziseit.” – olvasható Ferenc pápának a tömegtájékoztatás 56. világnapja alkalmából írt üzenetében.
Claudiu Lucian Pop kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök, a Romániai Püspöki Konferencia (RPK) médiafelelőse kezdeményezésére a világnap alkalmából online találkozón vettek részt a romániai római katolikus és görögkatolikus egyházmegyék média munkatársai. A rendezvény moderátora Francisc Ungureanu lelkipásztor, a RPK titkára volt.
A rendezvény központi témáját Ferenc pápa üzenete képezte, ugyanakkor, Claudiu Lucian Pop kolozsvár-szamosújvári püspök kérésére a résztvevők arról is beszámoltak, hogyan valósítják meg a gyakorlatban a Szentatya buzdítását, illetve hogyan használják ki a média kínálta különböző lehetőségeket, hogyan töltik meg keresztény tartalommal a rendelkezésre álló tömegtájékoztatási felületeket, hogyan tesznek tanúságot? A megbeszélésen jelen voltak a fogaras-gyulafehérvári görögkatolikus nagyérsekség, a bukaresti és a gyulafehérvári főegyházmegye, a kolozsvár-szamosújvári, a lugosi, a máramarosi és a  nagyváradi görögkatolikus egyházmegye, a jászvásári, a nagyváradi és a temesvári római katolikus egyházmegye írott, audiovizuális, valamint internetes felületeinek, illetve a Mária Rádió, Mária TV és az Angelus TV klérikus és világi munkatársai. A résztvevők ugyanakkor örömmel üdvözölték körükben Adrian Dancă lelkipásztort, a Vatikáni Rádió munkatársát.
A találkozó keretében a katolikus média képviselői örömüket fejezték ki, hogy részt vehettek ezen a rendezvényen, többen hangsúlyozták egy, fizikai jelenléttel történő találkozó megszervezésének fontosságát, illetve a szorosabb együttműködés hasznosságát. Adrian Dancă lelkipásztor egy közös felület létrehozását javasolta, amely tömörítené az ország összes egyházmegyéjének információit, közleményeit, beszámolóit és híreit, és nagyra értékelte a romániai katolikus média munkatársainak törekvését, hogy minél átfogóbban mutassák be az egyház tevékenységét.
Végezetül Claudiu Lucian Pop kolozsvári püspök javasolta, hogy szeptemberben szervezzenek Kolozsváron egy fizikai jelenléttel történő találkozót, amelynek a Kolozsvár-szamosújvári Görögkatolikus Püspökség adna otthont.
A találkozó a kolozsvári görögkatolikus főpásztor imájával ért véget.

A temesvári Püspökség sajtóirodája