Augusztus 29-31. között Jászvásáron (Iaşi) rendezik meg a romániai római katolikus és görögkatolikus papok országos labdarúgó-bajnokságát. A temesvári egyházmegyét kilenc papból álló csapat fogja képviselni ezen a rendezvényen.
Az immár hét éve megrendezett „Calix Sacerdotum” elnevezésű, futsal (fedettpályás) bajnokságon az ország római katolikus és görögkatolikus egyházmegyéiből érkező papok vesznek részt, akik örömmel szentelnek időt a sportnak, de egyben a közösségnek is. A bajnokságot első alkalommal 2016-ban Bukarestben rendezték meg. Az eseményt évente a Román Sportklub szervezi, amelyet a bukaresti érsekség részéről Claudiu Roznovszky úr koordinál.
Idén a temesvári egyházmegyét kilenc lelkipásztor képviseli: Nikola Lauš (csapatkapitány), Daniel Dumitru, Sergiu Ursache, Novița Drăghia, Tiberiu Szabó, P. Barazsuly István SDS, Piry Radulov, P. Cristian Tiba OFM.Conv. és Milan M. Sima.
Az idei bajnokságon részt vesz a jászvásári római katolikus egyházmegye, a bajnokság szervezője, a 2022-es kupa győztese, a temesvári római katolikus egyházmegye, a 15. Papi Fedettpályás Labdarúgó Európa-bajnokság házigazdája (2023. február 13-17-ig, Temesvár, 230 résztvevő 16 országból), a nagyváradi görögkatolikus egyházmegye, a gyulafehárvári és fogarasi görögkatolikus főegyházmegye, a kolozsvári görögkatolikus egyházmegye, a máramarosi görögkatolikus egyházmegye és a lugosi görögkatolikus egyházmegye.
A szervezők által összeállított programban a mérkőzések mellett szerepelnek a papi közösséget erősítő mozzanatok, valamint Iosif Păuleț megyés püspökkel és Petru Sescu segédpüspökkel való találkozás. Emellett Jászvásár jelentős lelki és turisztikai nevezetességeinek megtekintésére is sor kerül.

Az idei verseny programja a következő:

Augusztus 29:

18.60 óra – Érkezés (szállás a Szent József Római Katolikus Teológiai Intézetben, Th. Văscăuțeanu 6 sz.)
19.00 óra: Szentmise a szemináriumban (a püspökök celebrálnak).
20.00 óra: Ünnepi vacsora a püspökökkel és papokkal (a szemináriumban).

Augusztus 30:
8.00 óra: Szentmise a szemináriumban (a püspökök celebrálnak)
8.45  óra: Reggeli. Közvetlenül a reggeli után a csapatok átvonulunk a Sportgimnázium csarnokába (Grigore Ghica Voda sugárút 28.), az Emil Alexandrescu Stadion közelében, Copou-ban, ahol a mérkőzéseket játsszák.
10.00 óra: Nyitórúgás és a csoportmérkőzések kezdete
Az ebédet a résztvevők a csarnokban fogyasztják el. Ebéd után, az esti vacsoráig a városközpont megtekintésére kerül sor.
20.00 óra: ünnepi vacsora a püspökökkel és papokkal.

Augusztus 31.
8.00 óra: Szentmise a szemináriumban (a püspökök vezetésével)
8.45 óra: Reggeli
Reggeli után átvonulunk a copou-i sportgimnázium csarnokába, ahol a mérkőzéseket játsszák.
10.00 óra: elődöntők / döntők és egyéb mérkőzések
Ebéd a csarnokban.
A mérkőzések befejezése után díjátadás (kb. 15.00-16.00) és hazautazás.

(A fotók a temesváron megrendezett 15. Papi Futsal Európa-bajnokságon készültek)

A temesvári egyházmegye sajtóirodája