Szeptember hónap sokak számára tele van jelképekkel, így a Hegyi Bánság területén élő német hívek számára is. A nyári vakáció után – a világjárvány ellenére – számos intézmény tevékenysége folytatódik, természetesen a járvány terjedésének megakadályozására irányuló hatályos rendelkezések betartásával, amelyek a római katolikus Egyház rendezvényein is megfigyelhetők. A gyermekek és a fiatalok számára új tanév kezdődik, és a hegyvidéki főesperesség öt római katolikus közösségében, ahol németek is élnek (Dognácska, Tirol, Székul, Oravicabánya és Ferencfalva), templombúcsút ünnepelnek.
A dognácskai és az oravicabányai templom a temesvári egyházmegye legrégebbi templomai közé tartozik. Oravicabányán a templombúcsúra szeptember 14-én, a Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepén került sor. A szentmisét Hojda Ionuc Vasile helyi plébániai kormányzó meghívására Dumitru Daniel temesvár-gyárvárosi plébános mutatta be, koncelebrált Pălie Veniamin esperes, a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa, P. Gheorghe Iordache SVD segédlelkész, Muțiu Petru facsádi plébános, Radulov Piry újmoldovai plébániai kormányzó, valamint Cozmuța Ovidiu oravicabányai görög katolikus esperes. A szentmise zenei szolgálatát a helyi templomi énekkar végezte.
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt a német táncegyüttesek fellépése elmaradt, a templomban Dumitru Daniel plébános megáldotta a templombúcsúra hagyományosan feldíszített fenyőt, amely idén a remény jelképe is.

Erwin Josef Țigla
Megjelent: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, 28. évf./6932 sz., Bukarest, péntek, 2020. szeptember 18., 5. o.
Fordítás: Claudiu CĂLIN