A temesvár-erzsébetvárosi római katolikus plébánián május 20-án, szombaton a 11.00 órakor kezdődő ünnepi szentmise előtt a fiatal bérmálkozók Pál József Csaba megyés püspökkel találkoztak, hogy beszélgessenek a hitről és arról az eseményről, amelyre már több hete készültek: a keresztény nagykorúság szentségének felvételéről. Izgalommal teli nap volt ez a fiatalok, valamint szüleik és bérmaszüleik számára. – Kedves fiatalok, kedves oltártestvérek, kedves szülők és bérmaszülők, nagyon szép beszélgetést folytattunk a fiatal bérmálkozókkal. Amikor megkérdeztem, hogy mit várnak a bérmálástól, az egyik válasz így hangzott: Szeretnék közelebb kerülni Istenhez. Mindannyiunkban ott van az a mély vágy, hogy közelebb kerüljünk Istenhez – intézte szavait bevezetőjében az egybegyűltekhez az egyházmegye püspöke.
A szentmisén koncelebrált P. Barazsuly István SDS, e közösség plébánosa és P. Nikola Lauš SDS, a szalvatoriánus kolostor elöljárója. A szentmise zenei szolgálatát Kelemen Krisztián kántor és a templomi énekkar látta el.
Homíliájában a főpásztor mindenekelőtt a bérmálkozókhoz szólt: – Soha nem tudhatjátok, hogy mit művel bennetek a Szentlélek. Lehet, hogy nagy változást hoz.  Nem tudjuk, hogy milyen módon érint meg minket. A Szentlélek a harmadik isteni személy, aki most eljön hozzánk. Alakítsatok ki kapcsolatot Vele, beszélgessetek Vele, és ha csendben maradtok, próbáljátok meghallani a hangját. A Szentlélek láthatatlan, de az Ő természete a szeretet. Ahol olyan közösség van, ahol az emberek szeretik Őt, ott az Ő jelenléte láthatóvá válik. Láthatóvá válnak a Szentlélek gyümölcsei, ajándékai.
A szentmise fontos mozzanata volt a keresztségi ígéretek megújítása, amely után a 11 fiatal a bérmaszüleik kíséretében felsorakoztak a megyés püspök előtt, aki homlokukat megkenve a szent krizmával, a bérmálás szentségében részesítette őket a következő szavak kíséretében: „Vedd a Szentlélek ajándékának jelét!”
A szentmise végén P. Nikola Lauš SDS, a szalvatoriánus kolostor elöljárója és egy fiatal megköszönte Pál József Csaba megyés püspöknek a szentmise celebrálását és a bérmálás kiszolgáltatását. – E szentség által megerősítve bízunk abban, hogy a Szentlélek velünk van életünk útján. Az Ő ereje által igyekszünk életünkkel az evangélium hűséges tanúi lenni – fogalmazott a bérmálkozókat képviselő fiatal.

A temesvári Püspökség sajtóirodája

Fotó: Marincovici Silviu