Május 15-én Rómában, a Lateráni Keresztelő Szent János főszékesegyházban boldoggá avatták Johann Baptist Jordant (Keresztről nevezett Ferenc, 1848–1918), az Isteni Üdvözítő Társasága rend (szalvatoriánusok, SDS) alapítóját. Ez alkalomból a Temesvár III. – erzsébetvárosi plébánia közösségéhez tartozó hívek lelkigondozását ellátó szalvatoriánus atyák két mellszobrot rendeltek az alapítóról: egyet gipszből a kolostor számára, egyet pedig bronzból, amelyet az erzsébetvárosi templom kertjében állítottak fel, és amelynek ünnepélyes megáldására, avatására július 21-én, szerdán délután került sor. Ezen a napon ünnepelték első alkalommal Boldog P. Jordant, akinek emléknapját a jövőben július 21-én találjuk a katolikus kalendáriumokban.
A délután 6 órakor kezdődött ünnepi szentmise főcelebránsa P. Barazsuly István SDS plébános volt. Koncelebrált P. Lauš Nikolaus SDS rendházfőnök, P. Gál Márton SDS hivatásgondozásért felelős lelkipásztor, Lauš Nikola püspöki irodaigazgató, Hojda Ionuc oravicabányai plébániai kormányzó és Radulov Piry újmoldovai plébániai kormányzó. Az eseményen jelen volt Dominic Fritz temesvári polgármester, németországi meghívottak, és a Temesvár több plébániájáról érkezett hívek népes csoportja.
A szentmise kezdetén Barazsuly István plébános és P. Lauš Nikolaus SDS rendházfőnök üdvözölte az egybegyűlteket. P. Jordan életét, tevékenységét és lelkiségét P. Gál Márton mutatta be a jelenlévőknek. A liturgia záróakkordjaként pedig ismét a rendházfőnök lépett mikrofon elé, hogy megköszönje mindazok hozzájárulását, akik széppé tették a helyi szalvatoriánus közösség számára kiemelkedő eseményt. P. Nikolaus ülön köszönettel fordult a mellszobrok alkotói, Varga Luigi István és Ungor Csaba szobrászművészek felé.
A szentmisét, valamint a szoboravatást az érdeklődők visszanézhetik a Temesvár III. – erzsébetvárosi római katolikus plébánia közösségi oldalán az alábbi linkeken:

https://www.facebook.com/parohiaelisabetin/videos/257260036207722
https://www.facebook.com/parohiaelisabetin/videos/2925640884430084

A Temesvári Püspökség sajtóirodája