A Élelemgyűjtési és -forgalmazási Bank Egyesületnek (Bancă pentru Colectarea și Distribuirea Alimentelor) most már a Bánságban is van fiókja, amelynek alapját június 2-án tették le Temesváron, és területileg Temes, Arad és Krassó-Szörény megyét fedi le.
A közel két évig tartó elemzést és megbeszélést követően a FEBA elfogadott partnerének számító Bukaresti Élelemgyűjtési és -forgalmazási Bank Egyesület vezetője, Sescu Gabriel elnök eljött a Bánságba, hogy közösen nyissák meg e bank fiókját. Az egyesület fiókszervezetei Romanban, Brassóban, Kolozsváron és Nagyváradon már több éve működnek.
Ezt az egyesületet az alapító tagok 2016-ban hozták létre azzal a céllal, hogy a még érvényes szavatosságú élelmiszereket és személyes higiéniai termékeket összegyűjtsék, megfelelő módon tárolják, majd ingyenesen szétosszák a hátrányos helyzetű embereknek különböző szolgáltatásokat nyújtó szervezetek számára.
A bukaresti élelmiszerbank, évente több mint 340 tonna élelmet gyűjt és oszt szét a rászorulóknak, amelyet nagybani termelőktől és nagy raktáraktól, szupermarketektől gyűjt be.
“Bár Sescu úr már két évvel ezelőtt felkért arra, hogy megtegyük ezt a lépést, csak most sikerült hűtőcsarnokokkal, autókkal és hűtő helyiségekkel rendelkező partnereket találnunk annak érdekében, hogy megbirkózzunk az ételek szakszerű gyűjtésével és tárolásával, valamint a rászorulókhoz, illetve azokhoz a nonprofit szervezetekhez való eljuttatásával, amelyek a segítségre szoruló személyeket gondozzák: idősotthonokhoz, fogyatékkal élőket gondozó központokhoz, szociális kantinokhoz” – írta Facebook oldalán Lucacela Davor zsombolyai plébános.
A bánsági élelmiszerbank fiókjának partnere két polgármesteri hivatal, amelyek szintén részesülnek a termékekből, így ők is tudnak majd juttatni a rászoruló embereknek, valamint az üzleti élet számos képviselője, akik hajlandók segíteni a projekt elindításában. Mindannyian hálásak vagyunk Sescu úrnak a bizalomért, amit azok iránt érez, akik közvetlenül részt vesznek a projektben, továbbá az összes segítőnek a nyújtott támogatásért!