Időpont
2022/12/22/
00:00

Kategóriák Nincs Kategóriák


 

December 22-én lesz Sebastian Kräuter egykori temesvári megyés püspök (1990-1999), volt temesgyarmatai plébános, esperes, ordinárius (1983-1989) születésének 100. évfordulója. A temesvári egyházmegye egykori főpásztora születésének centenáriuma alkalmából 2022. december 19-én, hétfőn 19.00 órakor emlékhangversenyre kerül sor, amelyet Kocsik Zoltán lelkipásztor, a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója hozzájárulásával a piarista templomban tartanak. Fellépnek: Andreea Ciobotă (szoprán), Iustin Călin (bariton), Antonio Leonard Agigheoleanu (hegedű), Cristian Roșoagă (orgona) és Denis Moldovan (orgona). A programban a klasszikus, a romantikus és a modern kor kiemelkedő művei szerepelnek.

Sebastian Kräuter 1922. december 22-én született a Temes megyei Niczkyfalván, bánsági sváb családban. A szülők négy fia közül ő volt a második. Bátyjával, Dr. Franz Kräuterrel Temesváron folytatott teológiai tanulmányokat, ahol Dr. Augustin Pacha püspök mindkettőjüket pappá szentelte. Plébánosként Sebastian Kräuter személyisége és lelkipásztori szolgálata mély hatást gyakorolt a temesgyarmatai egyházközség életére, ahol hosszú éveken át szolgált. Később, a kommunizmus utolsó éveiben és a decemberi változásokaz követő első évtizedben, mint ordinárius és főpásztor osztozott a temesvári egyházmegye sorsában.

A centenárium alkalmából a Vita Catholica Banatus egyházmegyei folyóirat decemberi számában (VI./2022) cikket közölt az egyházmegye egykori főpásztoráról, amelyet Dr. Claudiu Călin egyházmegyei levéltáros jegyzett. A Bánsági Hegyvidéki Német Demokrata Fórum és a Resicabányai Német Kulturális és Felnőttképzési Egyesület Erwin Josef Țigla közreműködésével egy speciális bélyegzővel ellátott elsőnapi boríték (FDC) megjelentetését tervezi. A speciális bélyeg minden olyan borítékra rákerül, amelyet december 22-én, Sebastian Kräuter püspök születésének évfordulóján adnak fel.

A koncertre a belépés díjtalan, a szervezők szeretettel várják a zenekedvelő közönséget, valamint mindazokat, akik tisztelegni szeretnének a temesvári egyházmegye szeretett főpásztora, Sebastian Kräuter püspök emléke előtt.