Románia Kormánya június 16-i ülésén elfogadta az új típusú koronavírus-járvány miatti készenléti állapot újabb 30 napra történő meghosszabbítását, ugyanakkor az enyhítő intézkedések közé tartozik, hogy ismét lehetővé váltak a templomokban a nyilvános szentmisék. Az erre vonatkozó előírásoknak megfelelően a templomhajóban bemutatott egyházi szertartások ideje alatt minden résztvevő számára biztosítani kell a 4 négyzetméter területet, illetve a hívek közötti távolság legkevesebb 2 méter kell, hogy legyen. A templomba való belépés előtt kötelező a kézfertőtlenítés, a szentmise ideje alatt pedig az arcot és az orrot eltakaró szájmaszk viselése.
A temesvári piarista templomban június 21-én, vasárnap a liturgiát bemutató Kocsik Zoltán templomigazgató a délelőtti szentmise kezdetén és végén is elismételte mindezt, hangsúlyozva, hogy a bejárat mellett falra szerelt kézfertőtlenítő adagoló, a Szent Rita mellékoltáron pedig orvosi egészségügyi szájmaszk, eldobható gumikesztyű, papírtörlő és újabb flakon kézfertőtlenítő áll a résztvevők rendelkezésére. A lelkipásztor ugyanakkor kifejezte örömét, hogy ismét látogathatók a szentmisék, személyesen találkozhat a hívekkel.
A vasárnapi liturgiát követően Kocsik Zoltán lelkipásztor, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum igazgatója kérdésünkre arról is tájékoztatott, hogy a június 22-25. között zajló érettségi vizsgára idén a líceum 30 növendéke jelentkezett: a magyar tannyelvű osztályból 8-an, a román tannyelvű osztályból 19-en, míg a korábbi tanévekből 3 tanuló vesz részt a megmérettetésen. A Gerhardinum Líceum növendékei a Carmen Slyva Nemzeti Pedagógiai Főiskola épületében érettségiznek román, magyar, történelem, földrajz, illetve ketten filozófia tantárgyból. A 30-ból 8 tanuló a bentlakást is igénybe veszi, az ő számukra a hatályos óvintézkedéseknek megfelelően külön előkészületeket tettek. – Nagyon szurkolunk a növendékeinknek – zárta a tájékoztatót Kocsik Zoltán lelkipásztor, igazgató.