A koronavírus-járvány terjedése miatt a különleges sürgősségi helyzeteket kezelő országos bizottság március 11-i hatállyal elrendelte az oktatás felfüggesztését az összes romániai óvodában és iskolában. Április végén pedig Klaus Iohannis államelnök bejelentette: a tanintézetek csak szeptemberben nyitják meg újra a kapuikat. A 2019-2020-as tanév június 12-én zárul, addig folytatódik a távoktatás. A növendékek a közszolgálati televízió csatornáin követhető román és magyar nyelvű iskolatévé, illetve az internet segítségével tanulnak, mégpedig oly módon, hogy a tanárok előzőleg összeállítják az adott leckét és a feladatokat, amelyeket továbbítanak a gyermekeknek, akik ugyancsak online, e-mailben vagy telefonos applikáción küldik vissza a megoldást. Ez a módszer természetesen csak akkor működik zökkenőmentesen, ha a tanulónak számítógép, laptop, táblagép vagy okostelefon áll a rendelkezésére.
A temesvári Püspökség még május hónap elején jelezte, hogy anyagi forrást különített el laptopok beszerzésére, ily módon nyújtva segítséget a tanulásban a Gerhardinum Római Katolikus Líceum néhány növendékének. A tizenhárom laptop az elmúlt héten meg is érkezett a tanintézetbe. Átadásukon jelen volt Pál József Csaba megyéspüspök, Bakó László püspöki titkár, valamint Kocsik Zoltán lelkipásztor, az iskola igazgatója, aki elmondta, hogy a Püspökség által felajánlott összeghez a lugosi plébánia további pénzadománnyal járult hozzá, ily módon nem csupán a laptopokat sikerült megvárásolni, hanem megfelelő operációs rendszert is a működésükhöz.
Beveztőjében a Főpásztor rövid imát mondott, amelyben a Mennyei Atya áldását kérte az iskolára, a növendékekre és a tanárokra, köszönettel említve az összefogást, amelynek eredményeképpen az adományban részesülő gyermekek remélhetőleg sikeresen használják majd ezeket a hordozható számítógépeket. – Örvendek annak, hogy a Jóisten akaratából lehetőségünk adódott tizenhárom növendéket támogatni a tanulásban. Köszönet illeti a lugosi plébániát a nyújtott támogatásért. Reméljük, hogy ezek az eszközök oly módon segítik a gyermekeket a tanulásban, hogy általuk szebb és jobb lesz a környezet, ahol élnek vagy dolgoznak majd – fogalmazott Pál József Csaba megyéspüspök.
A tanulók nevében az iskola igazgatója, Kocsik Zoltán lelkipásztor köszönte meg a támogatást, és elmondotta: a családokat már értesítette a laptopok érkezéséről, és a jó hírt mindenütt hálás szívvel fogadták.