Az elmúlt hét folyamán a temesvári Egyházmegye Ifjúsági központjában kerekasztal-beszélgetésre került sor, melynek témája a hazánkban levő idegen menekültek megsegítése, illetve milyen módon kapcsolódhatnának be ebbe a Temesváron tevékenykedő különböző felekezetek.
Az akció kezdeményezője a romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház, melynek menekültügyi megbízottja, Erika Klemm és Dieter Galter lelkész is jelen voltak, ugyanakkor a határőrség és a különböző jótékonysági szervezetek képviselői, közöttük a temesvári Caritas és a nagyváradi Filantropia.
A romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház 2016 óta aktívan részt vesz a menekültügyi munkában, megbeszéléseket tartanak és adományokat gyűjtenek. Kezdeményezésükre a június 20-át követő első vasárnap imanapot tartottak a menekültekért (2020-ban június 28-án lesz).
A határrendőrség képviselője beszámolójában elmondta, hogy a menekültek száma Romániában 2016-ban tetőzött. Legnagyobb részük otthon eladja ingatlanát, hogy pénzhez jusson, s utána embercsempészek segítségével Nyugat-Európába szeretni jutni. Személyenként 10000 eurót fizetnek, viszontagságos módon, embertelen körülmények között utaznak, és sokszor minden álmuk szertefoszlik… Legtöbbjük úticélja Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország.
Az AID Rom menekültügyi központ integrációs szakértője elmondta, hogy 2018-ban 4000 menekültet regisztráltak hazánk területén. Legtöbben Szíriából, Irakból, Iránból és Afganisztánból jöttek.
Temesváron működik egy 50 férőhelyes átmeneti menekült-központ, ahol az ország nyugati részén tartózkodó idegeneket szállásolják el. Ezért is jó, ha a városunkban tevékenykedő felekezetek ismertetik híveikkel a menekültek helyzetét, adományokat gyűjtenek, melyeket a jótékonysági szervezetek továbbítanak a rászorulóknak.
Raluca Nelepcu
(Fordította: Lazar Mária)