Az elmúlt vasárnappal, december 5-ével kezdődően orvosok keresnek fel több római katolikus templomot, hogy a szentmisék végén a Covid19 járványról beszélgessenek a hívekkel. A doktorok válaszolnak a kérdésekre, továbbá információkat közölnek az oltással és a járvány terjedését megelőző intézkedésekkel kapcsolatban.
„Szívvel-lélekkel az életért” – ez az elnevezédse annak a projektnek, amelyet intenzív terápiás orvosok (ATI) szerveznek együttműködve a római katolikus lelkipásztorokkal. Az akció kezdeményezője Dr. Dorel Săndesc egyetemi tanár, a Román Intenzív Terápia Társaság (SRATI) elnöke.
Az orvosok, köztük dr. Dorel Săndesc, dr. Cristian Oancea, dr. Dan Lighezan, dr. Bogdan Timar, dr. Ovidiu Bedreag, dr. Ovidiu Fira-Mladinescu, dr. Stela Iurciuc, dr. Virgil Musta, dr. Ciprian Gândac, kilenc temesvári templomban (a belvárosi, a gyárvárosi, az erzsébetvárosi, a józsefvárosi, a mehalai, az újkissodai, a szabadfalui és a bolgár közösség plébániatemplomában, valamint a piarista templomban) találkoznak a hívekkel.
A Román Intenzív Terápia Társaságnak nem ez az első nagyszabású önkéntes akciója. Az egyesület irányításával dr. Dorel Săndesc szervezte meg idén tavasszal az első országos oltási maratont. Példáját követve később más romániai városokban is rendeztek hasonló eseményt. A Bega-parti város önkéntes orvosai más egészségügyi kezdeményezést is indítottak a polgárok egészségi állapotának felmérésére, és további oltási karavánokat szerveztek az elszigetelt közösségekben élő emberek és a veszélyeztetett személyek vagy csoportok számára.

Andreea Oance
Forrás: adz.ro