A Krassó-Szörény megyében található Dognácska település római katolikus templomában idén is Kisboldogasszony napján ünnepelték a templombúcsút. A szentmisét szeptember 8-án, vasárnap, Ebenspanger Ferenc ny. plébános celebrálta, aki évek óta e közösség lelkipásztora. A hívők több környező helységből érkeztek az ünnepre. Köztük volt egy horvát anyanyelvű krassóvári zarándokcsoport is, akik gyalogosan érkeztek Dognácskára, hogy a helybeliekkel közösen ünnepeljék a búcsút. A zarándokokat a helyiek harangszóval üdvözölték. Az ünnepi szentmise zenei szolgálatában közreműködött a helyi német kórus, a plébános németül és románul mondott szentbeszédet.

A meghívottak között volt Cosmin Vuc helyi ortodox parókus, Elena Moise, Dognácska község polgármestere, és Erwin Josef Țigla, a Bánsági Hegyvidéki Német Demokratikus Fórum elnöke.

A templombúcsú előestéjén, szeptember 7-én körmenetet tartottak a római katolikus temető közelében, ahol a régi kápolna található, amely valójában e közösség első temploma volt. Itt a jelenlévők együtt imádkoztak az egyházközség halottainak lelki üdvéért.

Szombaton este a kulturális program keretében a Német Demokrata Fórum dognácskai székhelyén a resicabányai “Franz Stürmer” kórus (karvezető: Elena Cozâltea) és a resicabányai “Enzian” felnőtt táncegyüttes (koordinátorok: Marianne és Nelu Florea) lépett fel.

Szöveg és fotó: Német Demokrata Fórum