November 2-án, halottak napján a Hegyvidéki Bánság római katolikus temetőit évről évre mind kevesebben látogatják és egyre kevesebb gyertya lángja lobban fel a nyughelyeken. Erről többször is hírt adott az „Echo der Vortragsreihe” resicabányai német nyelvű kiadvány.
Egy ilyen cikket olvasva a grazi Dr. Herwig Brandstetter, a resicabányai Német Kulturális és Felnőttképző Egyesület tiszteletbeli tagja kezdeményezte azt a közös projektet, amelynek címe: Több gyertyát a temetőinkbe. Dr. Brandstetter azt szerette volna, hogy „több gyertya kerüljön a sírokra halottak napján”. A projekt fő támogatója a hausmannstätteni (Ausztria) Drauch gyertyagyártó cég, amely 2003-tól évente adományoz gyertyákat erre a célra.
Ma már elmondhatjuk, hogy az ötlet sikeres volt. A 2003-as kezdeményezés 2022-ben is folytatódik. Ezúttal a kezdeményező, Dr. Herwig Brandstetter emlékére is gyújtunk egy gyertyát, aki tavaly október 8-án távozott az Örök Atya házába.
A tavaly adományozott gyertyák egy része november 1-jén és 2-án, mindenszentek ünnepén és halottak napján ismét világítani fog a resicabányai német temetőben (2-3. számú temető). Erről azok a gyermek és felnőtt önkéntesek gondoskodnak, akik idén is támogatják a projektet.
Köszönjük a kezdeményezőnek, Dr. Herwig Brandstetternek, a „DRAUCH” cégnek és mindazoknak, akik lehetővé tették ezt a projektet.

Erwin Josef Ţigla