A június 25-én, pénteken az erős széllel és jégesővel érkezett vihar több Temes és Arad megyei településen pusztított, jelentős károkat okozva a temesvári egyházmegye két római katolikus templomán is: a Temes megyei Nagyszentmiklóson és az Arad megyei Szentpálon.
Andó Attila nagyszentmiklósi plébános beszámolója alapján a szélvihar este 10 óra körül érte el a várost, nem sokkal a RO-ALERT figyelmeztető riasztását követően. – Az erős szél letépte az Avilai Szent Teréz templom tetejének egyharmadát, a szentély feletti részen. A mintegy 500 négyzetméter lemez tetőburkolat fele teljes mértékben hiányzik, a másik része a tetőszerkezetről csüng lefelé. Egyes helyeken a faszerkezet is sérült, csak a gerendák maradtak épek, és a templom szentélyéből látni lehet az égboltot. Az okozott anyagi kár körülbelül 30.000-35.000 euró. Az erős szél a villámhárítót is darabokra törte és szétszórta a kertben. A temetőben is rongált a vihar, egy fenyőt gyökerestől kitépett, öt-hat sírt pedig tökretett, mert ráborította a nehéz kő és márvány kereszteket, emlékműveket a sírhelyekre – nyilatkozta a plébános.
A www.aradihirek.ro hírportál tudódításának megfelelően Sofronya községben és Szentpálon is súlyos károkat okozott a vihar. Az aradgáji plébániához tartozó Szentpálon a szél lesodorta a római katolikus templom tornyának tetőborítását, fákat tört ketté és háztetőket bontott meg.
Fotó: Temesvári Egyházmegye és www.facebook.com/aradi.hirek