Az esperesi gyűlések fontos tényezői és lehetőségei a lelkipásztori közösség megerősítésének az egyházmegye egy adott részén, különösen a szomszédos plébániákon szolgáló papok esetében. A csáki plébánia és Filip Dorin Gyula plébános által szeptember 21-én, hétfőn szervezett gyűlésen a dettai és a temesvári esperesi kerületek plébánosai vettek részt. Ezúttal a szervező csáki plébános olyan témát választott, amely nem csupán érdekes, hanem sajnos nagyon időszerű is: a burnout vagyis kiégési szindróma, amely híveket és lelkipásztorokat egyaránt érinthet. A pszichológusok általában egyetértenek abban, hogy a kimerülés, kiégés tünetegyüttese főleg olyan személyek esetében jelentkezhet, akik munkájuk során nagy felelősséget vállalnak, illetve gyakran kerülnek kapcsolatba emberekkel: orvosok, pedagógusok, papok vagy éppen a pszichoterapeuták. Ezen az esperesi gyűlésen a témával kapcsolatban egy orvos és egy lelkipásztor tartott előadást.
Dr. Abrudan Liliana orvosnő arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy a kiégési szindróma kialakulása hosszú folyamat, amely néhány évig is tarthat. Elsősorban azokat a személyeket érinti, akik hosszú távú munkahelyi stressznek vannak kitéve, akik ambiciózusak, bizonyítani akarásból (bizonyítási kényszerből) vagy szenvedélyből túlteljesítenek a munkahelyükön, gyakran túlóráznak és hanyagolják a magánéletük egyéb területeit. Ugyanakkor ez a tünetegyüttes olyan személyeknél is jelentkezhet, akik hosszú ideig gondoskodnak állandó felügyeletet igénylő beteg családtagjukról.
Miklós Claudiu kolozsvári jezsuita szerzetes a burnout szindróma mellett a munkamánia állapotáról is beszélt, vagyis arról, mit jelent, ha valaki munkaalkoholista (workaholic), illetve az irgalmas szamaritánus jelenségről, vagyis a túlzott érintettségről, részvételről. A power point-os bemutató végén pedig a burnout-hoz kapcsolódó néhány tényezőt és gyakorlati megoldást sorolt fel, például:
Életstílus és az ima hiánya / Napi elmélkedés akiért dolgozol!
Munkahelyi stressz / Kerüld a halogatást!
Maximalizmus / Legyél kreatív és ne hanyagold a hobbid!
Negatív érzelmek / Kérj segítséget: ima és barátság!
Mozgásszegény életmód / Mozgás és sport
Evési kényszer és Junk food / Étkezz egészségesen és főzz gyakran!
Alváshiány / Aludj jól!
Az esperesi gyűlés imával és agapéval zárult.

A Temesvári Püspökség sajtóirodája