A Horvát Köztársaság Napja (május 30) alkalmából a Romániai Horvátok Szövetsége, a temesvári egyházmegye horvát közösségei, plébániái, valamint a helyi intézmények szervezésében számos kulturális és vallási eseményre került sor.
A temesrékási Laudate Dominum templomi énekkar május 29-én, szombaton 19 órakor a krassóvári templomban koncertezett, ahol egyházi énekekkel lépett fel. A színes, gazdag repertoárral rendelkező, román, magyar, német, horvát és latin nyelvű kórusműveket előadó énekkar műsorán ezúttal Mária-énekek szerepeltek.
Május 30-án, vasárnap a krassóvári római katolikus templomban Petar Rebegila helyi plébános celebrált szentmisét, amelynek keretében a helyi közösséghez tartozó gyermekek egy csoportjának elsőáldozására is sor került. A liturgia zenei szolgálatát ugyancsak a temesrékási Laudate Dominum templomi énekkar látta el Cosmin Pelics karvezető irányításával. Orgonán játszott Denis Moldovan, a temesvár-belvárosi templom orgonistája.
A Köztársaság Napja alkalmából Marija Kapitanović bukaresti horvát nagykövet felkereste a krassóvári, a kiskrassói, a kengyeltói és a krassócsörgői közösségeket, valamint a helyi iskolákat és kulturális intézményeket, találkozott az itt szolgáló plébánosokkal és Krassóváron részt vett a szabadtéri kulturális rendezvényen.
Fotó: Hrvatska Grančica & Croatian Embassy in Romania
Szöveg: a Temesvári Római Katolikus Püspökség sajtóirodája