Folytatódik a népszámlálás és lakásösszeírás Romániában. A népszámlálás hivatalos honlapjának – www.recensamantromania.ro megfelelően az adatgyűjtésben való részvétel állampolgári kötelességünk, amelynek mindannyian eleget kell tegyünk a közösség javára, amelyben élünk, mivel mindannyian jobb jövőt szeretnénk biztosítani magunknak és a jövő nemzedékeknek.
Sajtóközleményükben az Országos Statisztikai Intézet bejelentette, hogy május 31-től elkezdődik a népszámlálás hagyományos, személyes lekérdezési időszaka, amikor népszámlálási biztosok keresik fel lakásukban azokat az állampolgárokat, akik nem töltötték ki egyénileg online a kérdőíveket.
A sajtóközleménynek megfelelően a becsült népesség közel 47%-a vett részt az önkitöltésen. Azokat a háztartásokat, ahol nem töltötték ki helyesen és hiánytalanul a népszámlálási kérdőíveket, szintén felkeresik az összeírók.
A népszámlálás azokra a román és nem román állampolgárokra vonatkozik, akiknek szokásos tartózkodási helye Romániában van (az elmúlt 12 hónapban itt tartózkodott, vagy itt szándékszik élni az elkövetkező 12 hónapban).
Az idei népszámlálás referencia-időpontja 2021. december 1, tehát a kérdőívek az egyes személyek akkori helyzetét rögzítik.
Május 27-ig, az önkitöltés utolsó napjáig összesen 11 millió kérdőívet regisztráltak, amelyből 8,9 millió érvényes volt (53,9% a városon és 46,1% a vidéken), ami Románia 2021. december 1-jei becsült lakosságának 46,8%-át jelenti. A 2 milliós különbséget az üres lakásokra vonatkozó kérdőívek, valamint a többször kitöltött és beküldött kérdőívek és a hiányos kérdőívek száma adja. Az utóbbi (hiányos) kategória esetében nem állítanak ki önkitöltési igazolást.
A személyes lekérdezésre május 31. és július 17. között kerül sor. Ebben az időszakban a népszámlálási adatgyűjtés személyes találkozás alkalmával történik, kizárólag táblagépek segítségével, a népszámlálási kérdőív pedig megegyezik az önkitöltésban használttal.
Az Országos Statisztikai Intézet (a központ és területi statisztikai igazgatóságok) az önkormányzatokkal és helyi hatóságokkal együtt 20 000 számlálóbiztost készített fel erre a célra, akiket a népszámlálással foglalkozó központi bizottság által a megfelelő közigazgatási területi egység által kibocsátott igazolványok alapján lehet könnyen beazonosítani.

A sajtóközlemény teljes szövege román nyelven itt olvasható: www.recensamantromania.ro

A temesvári Püspökség sajtóirodája