Szentatyánk, Ferenc pápa kérésére a temesvári egyházmegyei Caritas szervezet kapta azt a sötétkék színű, SCV-1 (Status Civitatis Vaticanae) rendszámmal ellátott Dacia Logan személygépkocsit, amellyel a romániai látogatása során a repülőtérről a Cotroceni palotába utazott. A gépkocsi ünnepélyes megáldására és az ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatóra az elmúlt kedden, szeptember 24-én délután 5 órakor az Isteni Irgalmasság Háza Hospice Palliatív Központban került sor.
Az intézmény udvarára parkolt személygépkocsi ezúttal már nem az SCV-1 jelzést, hanem a B 101 VPP rendszámot viselte, amely a Vivat Papam rövidítése, oldalán pedig a Ferenc pápa adománya a Temesvári Caritas Szervezetnek felirat olvasható. Az autó megáldásának szertartását Pál József Csaba megyéspüspök celebrálta.
A hospice udvarán az egybegyűlteket Dirschl Johann általános helynök, az egyházmegyei Caritas szervezet igazgatója üdvözölte, aki örömét és köszönetét fejezte ki ezért az értékes ajándékért.
A temesvári Főpásztor beszédében kiemelte: – Ez a gépkocsi Isten ajándéka, mint ahogy Szentatyánk, Ferenc pápa is ajándék és Isten szeretetének közvetítője a számunkra. Kérjük Isten áldását erre az autóra, és mindazokra, akik használják.
A sajtótájékoztató keretében újságírói kérdésre Pál József Csaba megyéspüspök elmondotta: a Szentatyát a temesvári egyházmegyébe, a máriaradnai kegytemplomba is sok szeretettel hívták és várták, ám a szoros program, valamint a pápa idős kora nem tette lehetővé ezt a látogatást. Hasonlóan a kolozsvár-szamosújvári görög katolikus egyházmegye is meghívta Ferenc pápát. Így a Szentatya úgy döntött, hogy ez a két egyházmegye kapjon két olyan személygépkocsit, amellyel a romániai látogatása során utazott. Egyetlen feltétel volt csupán: a két autót a rászorulók megsegítése érdekében használják.
Herbert Grün, a temesvári egyházmegyei Caritas szervezet ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: rendkívüli megtiszteltetés a számukra, hogy ilyen adományban részesültek, ugyanakkor ez az autó jelkép is, amely arra buzdít, hogy a Szentatya szerénységére emlékezve végezzék a munkájukat.
A hospice palliatív központ vezetője, Sávia Lukáčová nővér újságírói kérdésre úgy tájékoztatott, hogy a személygépkocsit részben a betegek szállítására, részben pedig adminisztrációs ügyek intézésére használják.