Az Ex fide lux Intézet és a Bánsági Ortodox Érsekség előadásokat és kirándulásokat magába foglaló teológiai kollokviumra hívja az érdeklődőket. A projektben a Temesvári Római Katolikus Püspökség és a Lugosi Görögkatolikus Püspökség is részt vesz.
Május 4-8. között az Ex fide lux – Német-Román Teológiai, Tudományos, Kulturális és Párbeszéd Intézet nevet viselő nürnbergi ökumenikus egyesület teológiai kollokvium formájában tanulmányutat és nemzetközi találkozót szervez a Bánságban, a Bánsági Román Ortodox Érsekség és a temesvári Nyugati Egyetem, valamint az Erdélyi Protestáns Akadémia együttműködésével. A Temesvári Római Katolikus Püspökség, Pál József Csaba megyés püspök támogatásával, Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök és Dr. Claudiu Călin egyházmegyei levéltáros részvételével, valamint a plébániák, a máriaradnai kegyhely és a templomok révén vesz részt a projektben. Hasonlóképpen a Lugosi Görögkatolikus Püspökség is.
A középpontban Temesvár Európa Kulturális Fővárosa áll. A konferenciát május 4-én 17 órakor nyitják meg a Nyugati Egyetemen. Aznap este és május 5-én délelőtt bevezető előadások hangzanak el a román ortodox egyház, a római katolikus egyház, az ágostai hitvallású evangélikus egyház és a bánsági szlovák evangélikus egyház történetéről. Előadások hangzanak el a régió földrajzáról és történelméről, valamint a kommunizmus alatti életkörülményekről is, például Anton Sterbling professzor értekezésében. Délután német és román nyelvű temesvári idegenvezetés szerepel a programban.
A kirándulások és találkozók május 6-án kezdődnek. A tervek között szerepel többek között a timișeni-i és hodoş-bodrogi (román ortodox), a máriaradnai (római katolikus) és Szent György (szerb ortodox) kolostorok meglátogatása. Kirándulásokra kerül sor Aradra, a lugosi görögkatolikus székesegyházba és a régió német protestáns egyházközségeibe és templomaiba. Vasárnap Szemlak szerepel a programban. Ott a résztvevőknek lehetőségük lesz a különböző egyházak többnyelvű helyi istentiszteletein részt venni. Aradon az új nagy ortodox katedrálist látogatják meg. A programban szerepel még egy vezetett túra és borkóstoló egy borászatban, valamint a temesvári falumúzeum megtekintése.
A konferencia május 8-án este ér véget, a szállás május 9-ig lehetséges. A konferencia díja (külföldi résztvevőknek 150 euró, a romániai résztvevőknek 100 RON) tartalmazza az ellátást, a szállást (kivéve az italokat) és a programot. A konferenciára való utazást a résztvevőknek maguknak kell megszervezniük és finanszírozniuk. A konferencia résztvevőit Romániában autóbusz szállítja a konferenciára. A busz május 4-én indul Nagyszebenből Temesvárra, tervezett megállóval Szászsebesen és megegyezés szerint.
A konferencia nyelve német és román, a fordítás biztosított. A program és a regisztrációs űrlap elérhető az „Ex fide lux” Intézet honlapján (http://www.exfidelux.de/#!/) vagy Dr. Jürgen Henkel projektvezetőnél (kapcsolatfelvétel a Pfarramt Erkersreuth-on keresztül: Tel. +49 9287 2470, vagy a koloquium@exfidelux.de e-mail címen).
A temesvári Püspökség sajtóirodája